Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Owoce trujące

Dodano: 2011-02-15

Owoce trujące - owoce niektórych krzewów, drzew lub bylin działające toksycznie. Są najczęściej spotykane w lasach, ale także hodowane przez ludzi wyłącznie w celach dekoracyjnych, stąd mogą występować w parkach, a także w ogrodach. Trujące owoce są zwykle ładne, kolorowe i apetyczne.


W Polsce ostre zatrucia roślinami stanowią około 1% ogólnej liczby zatruć, z czego 75% występuje u dzieci w wieku do 10 lat. To one dają się zwieść atrakcyjnym wyglądem owoców. Trujące właściwości danego gatunku roślin określane są wielkością występowania w nich tak zwanych ciał czynnych. Do najważniejszych ciał czynnych zalicza się alkaloidy, glikozydy i saponiny.


Toksyczność u roślin zależy od:

  • rozwoju i dojrzałości poszczególnych ich części

  • pory zbioru

  • warunków klimatycznych, glebowych i geograficznych, miejsca ich występowania

    • im dalej na północ, tym mniejsza moc

    • gatunki dzikie przeniesione do uprawy wykazują spadek toksyczności.


Na poszczególne roślinne trucizny istnieje indywidualna wrażliwość i odporność zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Przykładem może być alkaloid występujący w wilczej jagodzie - silnie działający na ludzi, dla zwierząt natomiast nie stanowiący zagrożenia.

Owoce leśne słabo trujące

Owoce wywołujące przejściowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz ośrodkowego układu nerwowego. Rośliny z takimi owocami to:

  • jemioła pospolita białe owoce

  • bez czarny tylko niedojrzałe jagody - czerwone

  • bez koralowy

  • kalina koralowa

  • kalina hordowina

  • kokoryczka wonna

  • kruszyna pospolita

  • jałowiec pospolity

Owoce leśne średnio trujące

Owoce spożyte w większej ilości mogą być przyczyną zgonu. Do takich roślin należy zaliczyć:

  • owoce czerwone - niedojrzała kruszyna pospolita, psianka słodkogórz

  • owoce niebieskie - czworolist pospolity, jałowiec wirginijski

  • owoce czarne - bez hebd, bluszcz pospolity, czerniec gronkowy, kokoryczka wielokwiatowa, ligustr pospolity, szakłak pospolity.

Owoce leśne silnie trujące

Owoce zjedzone nawet w małej ilości mogą spowodować śmierć. Do takich roślin należy zaliczyć:

  • konwalię majową - śmiertelne zatrucie u dzieci może wystąpić po zjedzeniu kilku czerwonych jagód, a u dorosłych po zjedzeniu więcej niż 30 jagód.

  • trzmieliny (trzmielina brodawkowata i trzmielina zwyczajna) - różowoczerwone owoce zjedzone w większych ilościach.

  • wawrzynek wilczełyko - dla dzieci dawką śmiertelną są 3-4 szkarłatnoczerwone owoce, dla dorosłych 10 - 20 owoców.

  • wiciokrzew suchodrzew - spożycie nawet kilku ciemnoczerwonych jagód może spowodować śmiertelne zatrucie.

  • jałowiec sawina - szaroniebieskie szyszkojagody zawierają silnie trujący związek, sabinol. W Polsce rzadka roślina.

  • pokrzyk wilcza jagoda - czarne błyszczące jagody, u dzieci 1-2 jagody powodują ciężkie zatrucia, natomiast dawką śmiertelną dla dorosłych jest 10 - 12 jagód.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
owoce, owoc