Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Wzdęcie

Dodano: 2011-02-23

Wzdęcie, bębnica (gr. τύμπανο) – objaw chorobowy związany z obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach.

Epidemiologia

Ocenia się, że okresowo wzdęcia brzucha występują u 10-30% dorosłych; dwukrotnie częściej u kobiet (często podczas miesiączki). Objaw ten zazwyczaj ulega nasileniu po posiłkach. Ok. 24% osób z wzdęciami brzucha, nie stwierdza przy tym powiększenia obwodu brzucha.

Etiologia

Wzdęcie brzucha stwierdza się najczęściej w następujących schorzeniach i stanach:

  • zaparcia

  • aerofagia

  • dyspepsja czynnościowa

  • zespół jelita nadwrażliwego

  • wzdęcie czynnościowe

  • zespół rozrostu bakteryjnego w jelitach

  • zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego

    • neuropatia trzewna w przebiegu cukrzycy (gastropareza)

    • choroby tarczycy

    • twardzina układowa

    • rzekoma niedrożność jelita grubego

    • leki

  • zaburzenia wchłaniania jelitowego

    • nietolerancja laktozy, fruktozy i innych substancji pokarmowych

    • produkcja gazów po spożyciu roślin strączkowych; oligosacharydy takie jak stachioza, rafinoza, werbaskoza, nie poddają się trawieniu i wchłanianiu, rozkładane są w procesie fermentacji przez bakterie jelitowe

    • przewlekłe stany zapalne jelit

    • choroba trzewna

    • niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki

  • lambliaza

  • stan po fundoplikacji metodą Nissena (leczenie refluksu żołądkowo-jelitowego)

Patogeneza

W jelitach człowieka znajduje się ok. 200 ml gazu, a średnio z jelit wydalane jest ok. 600 ml gazu na dobę.


W wyniku wewnątrzjelitowej produkcji powstają takie gazy jak: metan, wodór i dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla powstaje wskutek reakcji zobojętniania zasadowego soku trzustkowego, przez kwaśne składniki soku żołądkowego oraz kwasy pochodzące z pożywienia lub powstałe w wyniku procesów trawienia (np. kwasy tłuszczowe). Metan i wodór powstają wskutek bakteryjnych procesów fermentacyjnych w świetle jelita grubego. Poza tym w skład gazów jelitowych wchodzą: azot oraz śladowe ilości siarkowodoru, amoniaku, pochodnych skatolu i indolu oraz lotnych kwasów tłuszczowych.


Gazy w przewodzie pokarmowym pojawiają się: wskutek połykania powietrza wraz z pokarmem, z produkcji wewnątrzjelitowej lub z dyfuzji z krwi.


Część powietrza dostającego się do żołądka wydostaje się z niego z powrotem przez odbijanie, część natomiast przedostaje się do dalszej części przewodu pokarmowego.


Objawy związane z wzdęciem to ból brzucha o charakterze kolkowym bądź kurczowym i uwalnianie gazów jelitowych, często o nieprzyjemnym zapachu.


Gdy wzdęciu towarzyszy biegunka i/lub nadmierne parcie na stolec można podejrzewać biegunkową postać zespołu jelita nadwrażliwego. W diagnostyce należy jednak poszukiwać przyczyn organicznych i metabolicznych (np. nietolerancji laktozy lub fruktozy).


Wzdęcie jako objaw podmiotowy jest odczuciem subiektywnym. W części przypadków można obiektywizować tą dolegliwość przez pomiar obwodu brzucha (po wykluczeniu innych przyczyn takich jak obecność płynu w jamie otrzewnej czy guza w jamie brzusznej).


Często u pacjentów, którzy skarżą się na tę dolegliwość, badania stwierdzają prawidłową objętość gazów, a pierwotną przyczyną dolegliwości brzusznych są zaburzenia czynności motorycznej przewodu pokarmowego.

Wzdęcie czynnościowe

Podział zaburzeń czynnościowych według kryteriów rzymskich III definiuje objaw kliniczny pn. "wzdęcie czynnościowe".

Kryteria diagnostyczne[1]:

  • nawracające uczucie napięcia/rozdęcia brzucha lub widoczne powiększenie obwodu brzucha przynajmniej 3 dni w miesiącu przez ostatnie 3 miesiące i

  • niespełnienie kryteriów diagnostycznych dla czynnościowej dyspepsji, zespołu nadwrażliwego jelita lub innego czynnościowego zaburzenia przewodu pokarmowego


Diagnostyka wzdęć

Wywiad

Dane z wywiadu mogą wskazywać na czynnościowe ( np. bóle brzucha i kurcze jelit, nudności, jadłowstręt, zaparcia, częste oddawanie gazów) lub organiczne tło (np. gorączka, wymioty, spadek masy ciała, krwawienie z p. pokarmowego, biegunki nocne, stolce tłuszczowe ) tej dolegliwości.


Skrupulatne dane dotyczące diety wskazujące na spożywanie owoców, warzyw, roślin strączkowych, dietetycznych dodatków do żywności oraz artykułów zawierających fruktozę.


W przebiegu schorzeń lękowych, psychosomatycznych, przy żuciu gumy i paleniu papierosów może dochodzić do aerofagii.


W każdym przypadku postępowanie u pacjentów z wzdęciami powinno być nakierowane na poszukiwanie przyczyn i odpowiednie leczenie przyczynowe.


Różne opcje terapeutyczne w poszczególnych sytuacjach klinicznych

  • w zespole jelita nadwrażliwego z przewagą zaparć - leki prokinetyczne

  • we wzdęciach czynnościowych postępowanie jak w zespole jelita nadwrażliwego

  • węgiel aktywowany, simeticon w zespole zatrzymywania gazów

  • jednorazowa lub okresowa antybiotykoterapia w przypadku przerostu flory bakteryjnej jelit (np. rifaksymina)

  • dieta eliminacyjna, substytucja laktazy lub spożywanie nabiału pozbawionego laktozy w zespole nietolerancji laktozy

  • modyfikacje dietetyczne i zmiana leków przeczyszczających na osmotyczne w wzdęciach związanych z zaparciami

  • u osób u których nie stwierdzono zmian patologicznych preparaty enzymów trzustkowych, podsalicylan bizmutu, antybiotyki jelitowe

  • probiotyki w celu zasiedlenia jelit przez niepatogenne bakterie, które nie przyczyniają się do nadprodukcji gazów

Bibliografia

  • Tadataka Yamada (red.): Podręcznik gastroenterologii. Lublin: Wydawnictwo Czelej, 2006, ss. 76-83. ISBN 978-83-89309-92-1. 

  • Andrzej Dąbrowski: Gastroenterologia (Wielka Interna). Warszawa: Medical Tribune Polska, 2010, ss. 3-48. ISBN 978-83-60135-99-0. 

  • Stanisław Konturek (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006, ss. 1-34. ISBN 83-200-3188-5. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rolnictwo