Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Zioła

Dodano: 2011-02-28

Zioła, rośliny zielarskie - wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny. Zalicza się do nich także niektóre grzyby. Zioła stosowane są m.in. w ziołolecznictwie, aromaterapii i jako przyprawy.


Rośliny zielarskie ze względu na sposób użytkowania dzieli się na:

  • rośliny lecznicze

  • rośliny przyprawowe

  • rośliny olejkodajne


Część roślin może równocześnie posiadać własności lecznicze, być stosowana jako przyprawa i dostarczać olejków eterycznych. Leki uzyskane z ziół to leki ziołowe.


Hodowlą i uprawą ziół zajmuje się dział ogrodnictwa zwany zielarstwem.


Pozyskiwanie i uprawa ziół

  • Najprostszym zabiegiem pozyskiwania roślin zielarskich jest ich zbiór ze stanowisk naturalnych. Dotyczy to jednak tylko gatunków krajowych i to tych, których zasoby są bardzo duże. Zbiór ze stanu naturalnego jest uciążliwy i pracochłonny. Surowiec roślinny powinien pochodzić z miejsc ekologicznie czystych. Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych:

    • bez czarny

    • borówka czernica (czarna jagoda)

    • brzoza

    • głóg dwuszyjkowy

    • głóg jednoszyjkowy

    • jałowiec pospolity

    • kasztanowiec zwyczajny

    • krwawnik pospolity

    • lipa

    • mniszek lekarski (mniszek pospolity)

    • podbiał pospolity

    • pokrzywa zwyczajna

    • róża dzika

  • Obecnie z upraw otrzymuje się 75% surowca zielarskiego dla przemysłu farmaceutycznego. Istnieją całe plantacje tych roślin. Uprawia się głównie gatunki rodzime, ale także gatunki z innych stref klimatycznych, które się wcześniej aklimatyzuje. Dzięki uprawie ziół istnieje możliwość otrzymania odmian o określonym składzie chemicznym, odporności na choroby i szkodniki. Zaletą takiej uprawy jest także możliwość jej zmechanizowania, co ułatwia wykonywanie zabiegów uprawowych. Niektóre zioła pochodzące z upraw:

    • bazylia pospolita

    • fenkuł włoski

    • kminek zwyczajny

    • konwalia majowa

    • kozłek lekarski

    • mięta pieprzowa

    • naparstnica wełnista

    • majeranek ogrodowy

    • prawoślaz lekarski

    • rumianek pospolity

    • szałwia lekarska

    • tymianek właściwy

  • Zioła zbiera się w 4 okresach: wiosennym, letnim, jesiennym i zimowym. Następnie są one suszone w specjalnych suszarniach i przechowywane w dostosowanych do tego przechowalniach.

Ciekawostki

  • 16-20% produkcji światowej ziół należy do Polski, z czego ok. 80% to zioła pochodzące z upraw (ok. 60 gatunków), a 20% - ze stanowisk naturalnych.

  • 15 sierpnia w kościele katolickim obchodzona jest uroczystość liturgiczna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, która w polskiej tradycji jest nazywana świętem Matki Bożej Zielnej. Dzień Zielarza obchodzą wówczas organizacje i firmy zajmujące się zielarstwem (np. Polski Komitet Zielarski[1], Phytopharm S.A.). Podczas obchodów tego dnia w Klęce przez specjalistów wybierane jest Ziele Roku[2]. Tytuł ten dostały:

    • miłorząb dwuklapowy,

    • dzika róża,

    • głóg,

    • dziurawiec,

    • rumianek,

    • karczoch,

    • aloes,

    • aronia,

    • hakorośl rozesłana (czarci pazur),

    • żeń-szeń,

    • tymianek,

    • męczennica cielista

Przypisy

  1. ↑ Plan pracy PKZ na rok 2008. PKZ. [dostęp 2009-09-08].

  2. ↑ Ziele roku 2004 (pol.). onet.pl/PAP, 2004-08-12. [dostęp 2009-09-08].


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, rośliny, zioła