BIEŻĄCE NOTOWANIA




Długookresowe prognozy dla unijnej produkcji wołowiny


Dodano: 20.12.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej unijna produkcja wołowiny do 2030 r. zmaleje o 7% w porównaniu z 2017 r. i w ekwiwalencie tuszy wyniesie 7534 tys. t.

Długookresowe prognozy dla unijnej produkcji wołowiny

Jesteś w kategorii wiadomości:


Przewiduje się, że dwie trzecie unijnego pogłowia bydła przeznaczana jest do użytkowania mlecznego.
 
Zniesienie kwot mlecznych w wielu państwach członkowskich przyczyniło się do obniżenia liczby cieląt przeznaczanych na opas, na rzecz zwiększenia stad mlecznych. Jednak powoli ta sytuacja zaczyna się zmieniać i do 2030 r. pogłowie krów mlecznych w UE zmaleje z 23,3 mln szt. w 2016 r. do 21,8 mln szt., a więc o 1,5 mln sztuk. Jednocześnie pogłowie krów mamek zmniejszy się o 0,8 mln szt. do 11,5 mln szt.
 
Eksperci KE oczekują, że do 2030 r. w porównaniu do średniej z lat 2014-2016 produkcja wołowiny wzrośnie w Holandii o 11%, Austrii o 10%, Irlandii o 6,5% i Belgii o 6,4%, natomiast zmniejszy się w Niemczech o 17%, Francji o 12%, Rumunii o 11%, a także w Polsce o 8,2%.
 
Do zniżki unijnej produkcji wołowiny przyczyni się również prognozowany, 5-procentowy, spadek spożycia, które w 2030 r. wyniesie 7487 tys. t. Warto dodać, że nadal utrzyma się wyraźna różnica w konsumpcji mięsa wołowego pomiędzy krajami tzw. starej i nowej Unii. W 2016 r. spożycie mięsa wołowego w UE wyniosło 10,9 kg/mieszkańca, w tym dla UE-15 było to 12,7 kg/mieszkańca, a w UE-13 ukształtowała się na poziomie 3,9 kg/mieszkańca. Natomiast w 2030 r. konsumpcja per capita wyniesie odpowiednio 11,7 i 3,6 kg/mieszkańca.

źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina mięso wołowe Unia Europejska bydło bydło mleczne




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl