BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)


Dodano: 23.04.2024

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego

W Unii Europejskiej, u większości znaczących producentów wieprzowiny, ceny zakupu świń rzeźnych, po utrzymującej się od początku lutego br. zwyżce, w pierwszym tygodniu kwietnia br. nieco wyhamowały. W dniach 1–7.04.2024 r. średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 218,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 0,4% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był jednocześnie droższy o 1% niż przed miesiącem, ale tańszy o 8% niż przed rokiem.

W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 224,12 EUR/100 kg, tj. więcej o 5,45 EUR/100 kg niż średnio w UE, ale mniej o 6,78 EUR/100 kg niż w Niemczech. Na rynku krajowym, odwrotnie niż na rynku unijnym, w tygodniu poświątecznym ceny zakupu żywca wieprzowego ponownie się zwiększyły.

W dniach 1–7.04.2024 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowano po 7,36 zł/kg, czyli drożej o ponad 1% niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 15% niższa niż w porównywalnym okresie 2023 r

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W pierwszym tygodniu kwietnia br. nieco podrożały półtusze wieprzowe, które zbywano średnio po 10,69 zł/kg, a zatem drożej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,04 zł/kg niż cztery tygodnie wcześniej. Cena półtusz była niższa o 14,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Bydło rzeźne skupowano po 9,90 zł/kg względem 9,91 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był droższy o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem, ale o 7% tańszy niż w tym samym okresie przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat była zbliżona do uzyskanej w poprzednim tygodniu i ukształtowała się na poziomie 20,47 zł/kg. Ćwierćtusze były droższe o 0,06 zł/kg niż przed miesiącem, ale tańsze o 5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W zakładach drobiarskich w pierwszym tygodniu kwietnia br. notowano wzrosty cen żywca drobiowego. W dniach 1–7.04.2024 r. za indyki dostawcom płacono 6,22 zł/kg, czyli więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Kurczęta brojlery skupowano po 4,87 zł/kg, a więc drożej o 0,2% niż tydzień wcześniej oraz o około 2% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 6,02 zł/kg i była wyższa o 0,6% niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery były tańsze o 17%, kaczki brojlery – o 22%, a indyki – o 30%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,42 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie tuszki kurcząt były tańsze o 6% niż przed rokiem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia potaniały o 5% do 13,15 zł/kg. Ich cena była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale niższa o 16% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl