- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto: Gospodarz.pl
Duży spadek eksportu wieprzowiny z Polski
Wg danych MF, po siedmiu miesiącach br. ujemny bilans w handlu zagranicznym wieprzowiną osiągnął poziom 144 tys. t. W tym samym okresie poprzedniego roku saldo wynosiło -98 tys. t.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Jak wskazują analitycy Banku BGŻ pogarszające się wyniki handlu nieprzetworzonym mięsem wieprzowym są konsekwencją coraz większego importu tego rodzaju mięsa (wzrost o 2,5% w porównaniu do 2013 r.) oraz znacznego spadku eksportu (o 15%).
Eksport wieprzowiny
Mniejsza sprzedaż na rynki zagraniczne jest wynikiem wprowadzenia przez kraje Unii Celnej oraz niektóre kraje azjatyckie zakazu importu polskiej wieprzowiny z powodu pojawienia się ASF w naszym kraju. Od początku roku do końca lipca polski eksport wieprzowiny wyniósł 207 tys. t i był o 15% mniejszy niż w analogicznym okresie 2013 r.
Większość mięsa - 151 tys. t - trafiło do krajów UE, spośród których największa sprzedaż była notowana na rynkach: włoskim, niemieckim, czeskim i słowackim. Łącznie na te cztery rynki trafiło 88 tys. t wieprzowiny. Po siedmiu miesiącach wywóz do państw UE był o 18% wyższy niż w ubiegłym roku. Poza UE najwięcej krajowej wieprzowiny trafiło do USA i do Hongkongu - odpowiednio 10,5 tys. t i 17 tys. t.
Polska w br. odnotowała znaczny spadek sprzedaży tego rodzaju mięsa do krajów trzecich. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ warto jednak zauważyć, że spośród dużych unijnych producentów, to Polskę dotknęły największe ograniczenia w handlu zagranicznym, w dodatku dotyczyły one rynków, na które kierowano w latach poprzednich znaczną część eksportu.
Większość mięsa - 151 tys. t - trafiło do krajów UE, spośród których największa sprzedaż była notowana na rynkach: włoskim, niemieckim, czeskim i słowackim. Łącznie na te cztery rynki trafiło 88 tys. t wieprzowiny. Po siedmiu miesiącach wywóz do państw UE był o 18% wyższy niż w ubiegłym roku. Poza UE najwięcej krajowej wieprzowiny trafiło do USA i do Hongkongu - odpowiednio 10,5 tys. t i 17 tys. t.
Polska w br. odnotowała znaczny spadek sprzedaży tego rodzaju mięsa do krajów trzecich. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ warto jednak zauważyć, że spośród dużych unijnych producentów, to Polskę dotknęły największe ograniczenia w handlu zagranicznym, w dodatku dotyczyły one rynków, na które kierowano w latach poprzednich znaczną część eksportu.
Ceny wieprzowiny
Niekorzystne wyniki sprzedaży zagranicznej znajdują odzwierciedlenie w poziomie cen na rynku krajowym. Wg. danych GUS za kg żywca wieprzowego płacono w sierpniu średnio 5,19 zł, czyli o 13% mniej niż w tym samym miesiącu 2013 r. Natomiast średnia cena, w okresie I-VIII br., wyniosła 5,03 zł/kg, co oznacza spadek o 7% w porównaniu do ubiegłego roku.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)