- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: istock
Handel zagraniczny polskimi produktami mięsnymi
Wartość polskiego eksportu produktów mięsnych w okresie styczeń–kwiecień 2020 r., podobnie jak przed rokiem, osiągnęła poziom 2,1 mld EUR, co stanowiło 19% w strukturze asortymentowej wysyłki produktów rolno-spożywczych.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Jednocześnie przywóz zwiększył się o 17% do 1 mld EUR. W efekcie czego dodatnie saldo wymiany handlowej zmniejszyło się w porównaniu z tym samym czasem 2019 r. o 14% do 1,1 mld EUR.
Największy udział w strukturze towarowej eksportu produktów mięsnych miało mięso drobiowe z 38% wartości eksportu, a następnie przetwory i podroby - 23%, mięso wołowe – 21% oraz mięso wieprzowe - 13%. Nieznaczny był z kolei udział wartościowy pozostałych gatunków mięs - 3% oraz żywca - 2%.
W strukturze towarowej importu dominującą pozycję zajmowało mięso wieprzowe - 57% udziału, a także żywiec - 31% – w tym przede wszystkim wieprzowy.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: istock
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)