- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto: sxc.hu
Jakość handlowa przetworów owocowych i orzechów
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i orzechów. Produktami priorytetowymi były dżemy, konfitury, powidła, marmolady, suszone i kandyzowane owoce, orzechy i bakalie. Kontrolą objęto 61 podmiotów.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 88 partii. Z uwagi na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (1,1%).
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 88 partii. Z uwagi na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (1,1%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 96 partiach, z czego 17 zakwestionowano (17,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej lub zawyżonej zawartości ekstraktu ogólnego.
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 96 partiach, z czego 17 zakwestionowano (17,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej lub zawyżonej zawartości ekstraktu ogólnego.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 115 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (28,7%). Dotyczyły one m.in.:
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 115 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (28,7%). Dotyczyły one m.in.:
- zastosowania nazwy niezgodnej z przepisami (w odniesieniu do zawartości ekstraktu ogólnego wymaganego dla dżemów, konfitur, powideł i marmolad);
- braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie produktu;
- braku podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
- niewłaściwego podawania informacji o zawartości owoców, okresie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i wartości odżywczej;
- braku lub podania błędnych danych identyfikacyjnych producenta.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)