BIEŻĄCE NOTOWANIA




Mniejsze połowy ryb na Bałtyku


Dodano: 23.12.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie styczeń-październik 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 116,1 tys. ton i były o 6,3% niższe niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.

Mniejsze połowy ryb na Bałtyku

Jesteś w kategorii wiadomości:


Zwiększyły się połowy szprotów o 12,9% do 64,2 tys. ton oraz łososi 2-krotnie do 4,1 tys. sztuk, a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy zmalały o 36,1% do 5,2 tys. ton, storni o 27,5% do 9,8 tys. ton, a śledzi o 11,4% do 32,3 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października 2017 r. wyniosło dla: szprotów - 84,7%, śledzi - 59,3%, dorszy - 43,2%, a łososi - 30,1%.
 
W okresie trzech kwartałów 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła 315,1 tys. ton i była o 1,1% niższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji wystąpił przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych o 19,3% do 52,3 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 12,6% do 37,6 tys. ton.
 
Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów zmalała o 2,6% do 163,8 tys. ton, w tym najmocniej przetworów z makreli o 14,7% do 11,7 tys. ton. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie - spadek o 0,2% do 75,2 tys. ton. Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich wzrosła o 4,1% do 43,8 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 7,0% do 23,9 tys. ton, a całych mrożonych ryb morskich o 3,3% do 16,7 tys. ton.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(322) foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: ryby połowy ryb Bałtyk Krzysztof Hryszko szproty połowy szprotów połowy stroni stronie dorsze połowy dorszy śledzie połowy śledzi połowy łososi łosoś




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl