- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
Polski handel zagraniczny wieprzowiną
Z Polski, będącej jednym z największych unijnych eksporterów mięsa i przetworów wieprzowych, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. wywieziono 333 tys. ton mięsa, przetworów, tłuszczów wieprzowych i żywca w ekwiwalencie tusz, czyli o 7,5% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej eksportu 62% zajmowało mięso, a 30% przetwory wieprzowe.
Jesteś w kategorii wiadomości:
W czasie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. wywóz mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 204 tys. ton w wadze produktu. Największymi odbiorcami były kraje UE - 145 tys. ton – 71% udziału w wolumenie eksportu, tj. Niemcy - 30 tys. ton i 15%, Włochy - 26 tys. ton i 13%, Słowacja - 15 tys. ton i 7% i Czechy - 12 tys. ton i 6%.
Jednocześnie zwiększa się udział Stanów Zjednoczonych w wysyłce mięsa wieprzowego z Polski. W okresie pięciu miesięcy 2018 r. Stany Zjednoczone sprowadziły z Polski 31 tys. ton mięsa wieprzowego i stały się pierwszym odbiorcą tego asortymentu, z ponad 15% udziałem w kontyngencie eksportu. W mniejszych ilościach mięso wieprzowe wywożono do Hongkongu oraz Wietnamu i Kanady.
W 2018 r., w związku z utrzymującym się światowym popytem na wieprzowinę, zwłaszcza ze strony krajów pozaunijnych, przyrost krajowej produkcji będzie prawdopodobnie kierowany na wysyłkę. Jednocześnie może nastąpić pogorszenie warunków handlu zagranicznego wieprzowiną z uwagi na duże prawdopodobieństwo wzrostu produkcji u liczących się globalnych, w tym unijnych, producentów tego mięsa, co nasili konkurencję. Utrudnieniem dla krajowych eksporterów są ograniczenia wysyłki związane z występowaniem ASF w Polsce. Uniemożliwiają one sprzedaż wieprzowiny na niektóre perspektywiczne rynki azjatyckie. W wyniku czego w 2018 r., w ocenie IERiGŻ – PIB, tempo zwyżki dostaw produktów wieprzowych z Polski będzie prawdopodobnie wolniejsze niż w 2017 r. i może wynieść 5% względem 9% w 2017 r.
Import produktów wieprzowych do Polski w okresie styczeń–maj 2018 r. wzrósł o 11% do 391 tys. ton w ekwiwalencie tusz. Największy udział w kontyngencie sprowadzonej wieprzowiny miały mięso - 312 tys. ton i 80% oraz żywiec - 71 tys. ton i 18%. W omawianym czasie sprowadzono 2,9 mln sztuk trzody chlewnej, a zatem o 4% więcej niż przed rokiem. W 2018 r., ze względu na większą podaż wieprzowiny na rynku krajowym, tempo wzrostu przywozu produktów wieprzowych do Polski może być wolniejsze od obserwowanego w roku 2017.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)