BIEŻĄCE NOTOWANIA




Pozytywne trendy na światowym rynku mleczarskim


Dodano: 28.02.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Ostatnia aukcja Global Dairy Trade z 19 lutego bieżącego roku po raz czwarty w tym roku i po raz szósty z rzędu zakończyła się trendem wzrostowym. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,9%.

Pozytywne trendy na światowym rynku mleczarskim

Jesteś w kategorii wiadomości:


Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył sześciu z dziewięciu produktów, które obejmuje indeks Global Dairy Trade. Spadek odnotowano jedynie w przypadku laktozy i wynosił 2,9%. Największy wzrost miał miejsce w przypadku sera Cheddar 2,9%, odtłuszczonego mleka w proszku 2,8% oraz kazeiny 2,7%. 
 
Wyniki ostatniej aukcji:
  • Ser Cheddar +2,9%
  • Odtłuszczone mleko w proszku + 2,8%
  • Kazeina podpuszczkowa + 2,7%
  • Masło + 1,2%
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,7%
  • Pełne mleko w proszku + 0,3%
  • Laktoza – 2,9%
  • Maślanka w proszku nie oferowana
  • Serwatka w proszku nie oferowana
Wolumen sprzedanych towarów wzrósł o 8,6% w porównaniu z poprzednimi notowaniami z 23 326 ton do 25 324 ton.
 
Spowolnienie wzrostu cen na GDT można upatrywać w negatywnej fali upałów, która miała miejsce w Nowej Zelandii i wpłynęła na produkcję mleka w tym kraju. W kolejnych miesiącach najwięcej uwagi będzie skupione na produkcji mleka w Unii Europejskiej, ponieważ zbliżany się do szczytu produkcji w tym rejonie, który zawsze ma miejsce w miesiącu maju. Zwiększenie dynamiki skupu w UE może wpływać na spadek cen produktów mleczarskich.

źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: produkty mleczne artykuły mleczarskie ser odtłuszczone mleko w proszku kazeina podpuszczkowa masło tłuszcz mleczny pełne mleko w proszku mleko w proszku laktoza maślanka




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl