BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.07.2017)


Dodano: 31.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym, po dynamicznej zwyżce w drugim kwartale 2017 r., od trzech tygodni tanieje żywiec wieprzowy. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.07.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
W dniach 10–16 lipca 2017 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy kupowały po 5,56 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Trzoda chlewna była jednak droższa o 3% niż przed rokiem.
 
Cena żywca wołowego, tak jak w poprzednim tygodniu, wynosiła 6,19 zł/kg i była o 2% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 3% większa niż przed rokiem.
 
W drugim tygodniu lipca br. w zakładach drobiarskich za kurczęta brojlery producenci otrzymywali 3,45 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 2% niższa niż przed rokiem.
 
Indyki kupowano po 5,32 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 7% większa.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 10–16.07.2017 r. krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,01 zł/kg, czyli o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wynosiła 12,57 zł/kg i była nieco wyższa o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale o 1% niższa niż w analogicznym tygodniu czerwca br. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena półtusz wieprzowych była o 5% większa, a ćwierćtusz wołowych – zbliżona do uzyskanej przed rokiem.
 
Tuszki kurcząt, w porównaniu do poprzedniego tygodnia potaniały o 5% do 5,59 zł/kg. Ich cena była niższa o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.
 
Tuszki indyków zakłady drobiarskie zbywały po 8,60 zł/kg, tj. o 1% drożej niż w pierwszym tygodniu lipca i niż miesiąc wcześniej. Cena indyków była o 5% wyższa od notowanej przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl