BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.03.2017)


Dodano: 06.04.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 26 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.03.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego

W dniach 20–26 marca 2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 5,04 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 17% droższy.
 
Ceny żywca wołowego
 
W krajowym skupie od początku marca br. tanieje bydło. W dniach 20–26.03.2017 r. zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,20 zł/kg, a więc taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 2% większa niż przed rokiem.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie, podobnie jak w poprzednim tygodniu, uzyskiwały 3,41 zł/kg. Cena tego żywca była wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 0,4% niż przed rokiem.
 
Za indyki dostawcom w skupie płacono 5,05 zł/kg względem 5,02 zł/kg tydzień wcześniej i 5,01 zł/kg przed miesiącem. Cena indyków była jednak mniejsza o 8% niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl