BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek pieczarek


Dodano: 02.11.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wynika z danych IERiGŻ w okresie od stycznia do września br. średnia cena pieczarek skupowanych do konsumpcji bezpośredniej wyniosła 5,07 zł/kg, co oznacza, że przeciętnie pieczarki były o 6% droższe niż przed rokiem.

Rynek pieczarek

Jesteś w kategorii wiadomości:


Wyższe ceny uzyskiwali również eksporterzy. W okresie od stycznia do lipca br. ceny pieczarek przeznaczonych na eksport oscylowały wokół 1,39-1,45 EUR/kg, czyli przeciętnie były o 4% większe w relacji rocznej.
 
Według szacunków Banku BGŻ BNP Paribas blisko 70% wyprodukowanych w Polsce pieczarek trafia za granice. Polska jest głównym eksporterem pieczarek w Unii Europejskiej. W okresie od stycznia do lipca br. wolumen eksportu pieczarek z naszego kraju wyniósł 130,2 tys. t i ukształtował się na zbliżonym poziomie do analogicznego okresu ubiegłego roku (dane Eurostat).
 
Głównymi odbiorcami pieczarek z Polski pozostają kraje unijne, gdzie w pierwszych siedmiu miesiącach br. trafiło 83% eksportu (dane Eurostat). Warto jednak zaznaczyć, że podczas gdy w przypadku eksportu do UE odnotowano nieznaczny spadek (-2%) do 108,9 tys. t, to eksport pozaunijny zwiększył się o 11% do 21,3 tys. t. Polskie pieczarki podbijają zewnętrzne rynki nie tylko ze względu na korzystną cenę, ale również wysoką jakość.
 
Niemcy niezmiennie od pięciu lat pozostają głównymi odbiorcami polskich pieczarek. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. do naszych zachodnich sąsiadów sprzedaliśmy 30,5 tys. t, czyli ilość zbliżoną do analogicznego okresu roku poprzedniego. Oznacza to, że blisko co czwarta wyeksportowana z Polski pieczarka trafiła na rynek niemiecki.
 
Istotnie, bo o 20%, zwiększył się eksport do Wielkiej Brytanii, gdzie wysłaliśmy 26,3 tys. t pieczarek. Trzecim, pod względem wielkości, a jednocześnie głównym pozaunijnym importerem pieczarek z Polski była Białoruś, która zakupiła 15,4 tys. t, czyli o 4% mniej niż przed rokiem.
 
Wzrost cen pieczarek widoczny był również na rynku detalicznym, gdzie średnio w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br., konsumenci musieli zapłacić 7,63 zł/kg, czyli o 2% więcej r/r.
 
Jak wynika z obliczeń Banku BGŻ BNP Paribas w 2016 r. przeciętne spożycie pieczarek w Polsce wyniosło około 2,7 kg/os.
 
Produkcja pieczarek w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i w 2017 r. według szacunku IERiGŻ powierzchnia upraw tych grzybów może wynieść 244 ha, a zbiory około 325 tys. t.
 
Warto dodać, że w ostatnich latach w krajowej produkcji, a także handlu, wzrasta znaczenie również innych gatunków grzybów, m.in. grzybów z gatunku Pieprznik jadalny, tzw. kurek, grzybów z rodziny borowikowatych, a nawet trufli.

źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: pieczarki grzyby pieprznik jadalny kurki trufle Polska Unia Europejska




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl