Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.06.2016)


Dodano: 01.07.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 13 do 19 czerwca 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.06.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


Ceny masła

W dniach 13–19.06.2016 r. w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW
masło w blokach zbywano po 10,87 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach w Polsce była o 10,8% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg i jednocześnie o 12,4% niższa od średniej ceny notowanej w UE.
 
Za masło konfekcjonowane producenci uzyskiwali 12,43 zł/kg, czyli więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu oraz o 7,5% niż miesiąc wcześniej. Masło było jednak tańsze niż w analogicznym okresie 2015 r. o 5-6%.
 
Ceny mleka w proszku
 
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 7,16 zł/kg i była o większa 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% do notowanej miesiąc wcześniej. W dniach 13–19.06.2016 r. krajowa cena OMP była o 4,7% niższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg i o 4,8% od średniej ceny na rynku unijnym.
 
Za pełne mleko w proszku płacono 8,19 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena OMP była mniejsza niż rok wcześniej o 4%, a PMP – o 18%.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Ceny sera
 
W trzecim tygodniu czerwca 2016 r. cena sera Gouda ukształtowała się w granicy 9,87 zł/kg, a zatem o 0,07 zł/kg wyższym niż w poprzednim tygodniu.
 
Ser Edamski podrożał o 0,26 zł/kg - 2,6% do 10,19 zł/kg. W stosunku do notowań sprzed miesiąca oba rodzaje sera dojrzewającego kosztowały więcej o 7%. Jednak w obrębie roku ser Edamski potaniał o 4%, a ser Gouda – o 7%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Rosnący w USA popyt na produkty mleczarskie przyczynia się do zwyżki ich cen. Na giełdzie w Chicago 17 czerwca 2016 r. za masło płacono 5 219 USD/t, czyli więcej o 8% niż w poprzednim notowaniu (z 10.06.br.) i o 14% niż miesiąc wcześniej.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 1 797 USD/t, tj. wyższy o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar zbywano po 3 340 USD/t, a zatem drożej o 3% niż w drugim tygodniu czerwca br. i o 15% niż w analogicznym okresie maja br. Na rynku amerykańskim ceny masła względem notowań sprzed roku były wyższe o 24%, a OMP i sera Cheddar niższe odpowiednio o 12% i 11%.
 

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl