Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.11.2016)


Dodano: 08.12.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 20 do 27 listopada 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (27.11.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


Krajowe ceny artykułów mleczarskich


Zakłady mleczarskie objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.11.2016 r. za 1 kg masła w blokach uzyskiwały 18,46 zł, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem.
 
Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 19,47 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było droższe o 49%, a masło konfekcjonowane – o 42%.
 
Trendy zwyżkowe wykazują również ceny mleka w proszku. W czwartym tygodniu listopada br. cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła 8,38 zł/kg i była większa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem.
 
Za pełne mleko w proszku płacono 11,53 zł/kg, tj. drożej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 10% niż miesiąc wcześniej. Cena OMP była wyższa o 13% od notowanej przed rokiem, a cena PMP – o 22%.
 
W dniach 21–27.11.2016 r. za ser Edamski krajowi producenci uzyskiwali 15,22 zł/kg, czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej, a za ser Gouda 14,90 zł/kg, o 2% mniej. Sery dojrzewające objęte monitoringiem były droższe o 3–6% niż w porównywalnym okresie października br. i o 36–41% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W USA od końca października br. notuje się wzrost cen masła. Na giełdzie w Chicago 2 grudnia br. za produkt ten uzyskiwano 4 817 USD/t, a więc więcej o 7% niż przed tygodniem i o 15% niż przed miesiącem, ale o 25% mniej niż przed rokiem.
 
Cena OMP wynosiła 2 116 USD/t i była wyższa o 2% niż przed tygodniem, o 4% niż przed miesiącem i o 24% niż rok wcześniej. Obniżeniu ulegają natomiast ceny sera Cheddar. Na początku grudnia br. za ten gatunek sera płacono 3 990 USD/t, a zatem mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż miesiąc wcześniej, ale o 19% więcej niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl