- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 13,36 zł/kg, tj. niższym o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż w końcu grudnia 2015 r. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o niecały 1%, a masło konfekcjonowane – o 3%.
Ceny mleka w proszku
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 7,18 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż w końcu 2015 r. Krajowa cena OMP w przeliczeniu na euro była o 5,3% mniejsza od ceny interwencyjnej.
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 9,10 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż w końcu 2015 r. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 5%, a PMP o 6%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade na początku lutego 2016 r. ceny monitorowanych produktów mleczarskich uległy dalszemu spadkowi. Na aukcji, która odbyła się 2 lutego 2016 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 905 USD/t, czyli niższej o 8% niż w poprzednim notowaniu (19.01.2016 r.) i o 12% niż miesiąc wcześniej.
Za ser Cheddar uzyskiwano 2 807 USD/t, a więc mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż na początku stycznia 2016 r. Za OMP płacono 1 792 USD/t, a zatem było ono tańsze o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za PMP otrzymywano 1 952 USD/t, odpowiednio – o 11% i 12% mniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła była niższa o 23%, OMP – o 31%, a PMP – o 32%. Ser Cheddar był z kolei o 6,5% droższy.
Na giełdzie w Chicago w końcu stycznia 2016 r. zaobserwowano zwyżkę cen masła, podczas gdy ceny OMP uległy zmniejszeniu, a sera Cheddar pozostały niezmienne. 29 stycznia 2016 r. za masło uzyskiwano 4 894 USD/t, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W obrębie roku cena tego tłuszczu zwiększyła się o 27%.
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 1 621 USD/t, a więc taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP kosztowało mniej o 23%. Cena sera Cheddar, tak jak tydzień wcześniej, wynosiła 3 219 USD/t. Był to jednak poziom niższy o 3% niż przed miesiącem i o 5% niż w końcu stycznia 2015 r.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: Gospodarz.pl
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (31.01.2016)
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 25 do 31 stycznia 2016 roku.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny masła
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25–31.01.2016 r. za masło w blokach krajowi producenci otrzymywali 11,75 zł/kg, czyli mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 5% niż w końcu 2015 r.Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 13,36 zł/kg, tj. niższym o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż w końcu grudnia 2015 r. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o niecały 1%, a masło konfekcjonowane – o 3%.
Ceny mleka w proszku
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 7,18 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż w końcu 2015 r. Krajowa cena OMP w przeliczeniu na euro była o 5,3% mniejsza od ceny interwencyjnej.
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 9,10 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż w końcu 2015 r. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 5%, a PMP o 6%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade na początku lutego 2016 r. ceny monitorowanych produktów mleczarskich uległy dalszemu spadkowi. Na aukcji, która odbyła się 2 lutego 2016 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 905 USD/t, czyli niższej o 8% niż w poprzednim notowaniu (19.01.2016 r.) i o 12% niż miesiąc wcześniej.
Za ser Cheddar uzyskiwano 2 807 USD/t, a więc mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż na początku stycznia 2016 r. Za OMP płacono 1 792 USD/t, a zatem było ono tańsze o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za PMP otrzymywano 1 952 USD/t, odpowiednio – o 11% i 12% mniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena masła była niższa o 23%, OMP – o 31%, a PMP – o 32%. Ser Cheddar był z kolei o 6,5% droższy.
Na giełdzie w Chicago w końcu stycznia 2016 r. zaobserwowano zwyżkę cen masła, podczas gdy ceny OMP uległy zmniejszeniu, a sera Cheddar pozostały niezmienne. 29 stycznia 2016 r. za masło uzyskiwano 4 894 USD/t, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W obrębie roku cena tego tłuszczu zwiększyła się o 27%.
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 1 621 USD/t, a więc taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP kosztowało mniej o 23%. Cena sera Cheddar, tak jak tydzień wcześniej, wynosiła 3 219 USD/t. Był to jednak poziom niższy o 3% niż przed miesiącem i o 5% niż w końcu stycznia 2015 r.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)