Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek produktów mleczarskich w Polsce (9.10.2016)


Dodano: 20.10.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 3 do 9 października 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (9.10.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


Ceny przetworów mleczarskich

 
W dniach 3–9.10.2016 r. w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW cena masła w blokach osiągnęła poziom 16,94 zł/kg, a więc wyższy o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 14% niż miesiąc wcześniej.
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,04 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło kosztowało więcej o 34–35%. Krajowa cena masła w blokach była o 2% mniejsza od średniej ceny notowanej w UE.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 7,70 zł/kg i była o 0,04 zł/kg niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 9,81 zł/kg, tj. o więcej 0,02 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Mleko w proszku było o 5% droższe niż na początku października 2015 r. Cena OMP w Polsce była o 11% niższa od przeciętnej ceny w UE.
 
W pierwszym tygodniu października 2016 r. za ser Edamski krajowi producenci otrzymywali 14,07 zł/kg, a zatem to o 0,04 zł/kg więcej niż w tydzień wcześniej. Cena sera Gouda w stosunku do poprzedniego tygodnia zwiększyła się o 2% do 14,10 zł/kg. Sery dojrzewające były droższe o 8–9% niż w analogicznym okresie września br. i o 32–35% niż przed rokiem. Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali więcej o 7% niż średnio w UE, a za ser Gouda – o 16%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W USA od końca czerwca 2016 r. notowany jest spadek cen masła, jednak w dalszym ciągu są one znacząco większe niż w Oceanii, która jest ważnym dostawcą produktów mleczarskich na rynek amerykański.
 
Na giełdzie w Chicago 7 października br. za masło otrzymywano 4 079 USD/t, czyli mniej o 2,5% niż przed tygodniem i o 9% niż przed miesiącem. Po utrzymującej się od połowy sierpnia br. zwyżce, na początku października br. spadkowi uległy również ceny OMP i wynosiły 2 094 USD/t. Był to poziom o 0,5% mniejszy niż przed tygodniem, ale o 4% większy niż przed miesiącem.
 
Za ser Cheddar płacono 3 417 USD/t, tj. o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 9% mniej niż miesiąc wcześniej. W USA w stosunku do cen sprzed roku masło było tańsze o 24%, Cheddar – o 9%, a OMP – o 1%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl