BIEŻĄCE NOTOWANIA




Samowystarczalność Polski na rynku wołowiny


Dodano: 09.09.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Przy nieznacznej krajowej konsumpcji mięsa wołowego, kształtującym się na poziomie 3 kg na mieszkańca i rosnącej od 2004 r. produkcji, Polska posiada wysoki stopień samowystarczalności żywnościowej na rynku wołowiny.

Samowystarczalność Polski na rynku wołowiny

Jesteś w kategorii wiadomości:


W latach 2004–2013 wskaźnik samowystarczalności zwiększył się ze 156% aż do 772%, co świadczyło o rosnącej specjalizacji w produkcji wołowiny w Polsce, przy zmniejszającej się konsumpcji. W następnych latach samowystarczalność Polski w produkcji wołowiny obniżyła się, ale w dalszym ciągu utrzymywała się na wysokim poziomie od 392% do 634%. W 2019 r., przy bilansowym spożyciu mięsa wołowego ocenianym na 3 kg na mieszkańca i produkcji 567 tys. ton wbc., wskaźnik samowystarczalności wyniósł 403%.
 
Nadwyżka podaży wołowiny w Polsce nad popytem wewnętrznym umożliwia lokowanie sporych ilości tego gatunku mięsa na rynkach zagranicznych. Każdego roku około 85–90% krajowej produkcji asortymentu wołowego skierowane jest na eksport, czemu sprzyja przewaga kosztowo-cenowa polskiej wołowiny w porównaniu z wołowiną z innych państw UE.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina mięso wołowe produkcja wołowiny




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl