Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Spadek cen tłuszczów zwierzęcych


Dodano: 14.11.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W okresie ośmiu miesięcy 2019 r. na rynku tłuszczów zwierzęcych, w tym zwłaszcza na rynku masła przeważały obniżki cen detalicznych, z uwagi na większą niż przed rokiem krajową podaż masła, tj. wzrost produkcji, przy spadku eksportu oraz duży spadek jego cen na międzynarodowych rynkach.

Spadek cen tłuszczów zwierzęcych

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze


W I kwartale malały również ceny detaliczne „pozostałych tłuszczów zwierzęcych”, czyli słoniny, smalcu, ale od kwietnia ich ceny ponownie rosną w następstwie zwyżki cen żywca wieprzowego na krajowym i europejskim rynku.
 
Na rynku tłuszczów roślinnych, w warunkach niewielkich zmian, a nawet obniżki zapotrzebowania na tłuszcze roślinne w gospodarstwach domowych, miały miejsce wahania cen margaryn, przy systematycznej, powolnej zwyżce cen olejów roślinnych, przy czym wyjątkiem był spadek ich cen w kwietniu i sierpniu.
 
W okresie ośmiu miesięcy 2019 r., w porównaniu z tym samym czasem poprzedniego roku, przy wzroście cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi o 4,2%, ceny tłuszczów roślinnych zmalały średnio o 0,3%, z tego ceny olejów roślinnych obniżyły się o 0,3%, margaryn o 0,4%, przy czym cen oliwy z oliwek o 0,8%, a ceny tłuszczów zwierzęcych zmniejszyły się o 1,9%, w wyniku spadku cen masła o 2,2%, przy wzroście cen „pozostałych tłuszczów zwierzęcych” o 1,2 %.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 9(343) foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: tłuszcze roślinne tłuszcze zwierzęce




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl