- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 9(343) foto: pixabay.com
Spadek cen tłuszczów zwierzęcych
W okresie ośmiu miesięcy 2019 r. na rynku tłuszczów zwierzęcych, w tym zwłaszcza na rynku masła przeważały obniżki cen detalicznych, z uwagi na większą niż przed rokiem krajową podaż masła, tj. wzrost produkcji, przy spadku eksportu oraz duży spadek jego cen na międzynarodowych rynkach.

Jesteś w kategorii wiadomości: Przetwórstwo spożywcze
W I kwartale malały również ceny detaliczne „pozostałych tłuszczów zwierzęcych”, czyli słoniny, smalcu, ale od kwietnia ich ceny ponownie rosną w następstwie zwyżki cen żywca wieprzowego na krajowym i europejskim rynku.
Na rynku tłuszczów roślinnych, w warunkach niewielkich zmian, a nawet obniżki zapotrzebowania na tłuszcze roślinne w gospodarstwach domowych, miały miejsce wahania cen margaryn, przy systematycznej, powolnej zwyżce cen olejów roślinnych, przy czym wyjątkiem był spadek ich cen w kwietniu i sierpniu.
W okresie ośmiu miesięcy 2019 r., w porównaniu z tym samym czasem poprzedniego roku, przy wzroście cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi o 4,2%, ceny tłuszczów roślinnych zmalały średnio o 0,3%, z tego ceny olejów roślinnych obniżyły się o 0,3%, margaryn o 0,4%, przy czym cen oliwy z oliwek o 0,8%, a ceny tłuszczów zwierzęcych zmniejszyły się o 1,9%, w wyniku spadku cen masła o 2,2%, przy wzroście cen „pozostałych tłuszczów zwierzęcych” o 1,2 %.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 9(343) foto: pixabay.com
-
-
Wzrost cen unijnej baraniny
-
-
Cena pszenicy nabywanej przez Egipt wzrosła o ponad 2 dolary w obrębie tygodnia
-
-
Rynek mięsa w Polsce (1.12.2019)
-
-
Wzrost cen skupu trzody chlewnej
-
-
Spadek uboju unijnej trzody chlewnej
-
-
Wieprzowina drożeje
-
-
Wzrost cen przetworów mlecznych
-
-
Unijny rzepak zamknął tydzień na 2,5-letnich maksimach
-
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.11.2019)
-
-
Notowania unijnego rzepaku powróciły na kilkuletnie maksima
-
-
Rynek zbóż w kraju (24.11.2019)
-
-
Ceny tuszek polskich kurcząt niższe niż unijnych