- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas/Paweł Wyrzykowski foto: Gospodarz.pl/DK
W najbliższym czasie ceny wołowiny w UE powinny być stabilne
Według najnowszych, opublikowanych w czwartek (23.03) prognoz Komisji Europejskiej, po spadkach w 2016 r. ceny wołowiny w UE w 2017 i 2018 roku odnotują nieznaczny wzrost.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny wołowiny w UE
Według Pawła Wyrzykowskiego, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w 2016 r. przeciętne ceny mięsa z krów w UE obniżyły się o 5,5% do 268 EUR/100 kg, a dorosłych byków o 4,0%. Zgodnie z prognozami KE, w 2017 r. ceny te w 2017 r. mają wzrosnąć odpowiednio o 1,7 i 1,3%, a w 2018 r. mają zwiększyć się o mniej niż 1%. Oznacza to, że KE w dwóch najbliższych latach nie spodziewa się większych zawirowań na unijnym rynku wołowiny.
W Polsce według danych MRiRW, w 2016 r. przeciętna cena skupu żywca wołowego wyniosła 6,07 zł/kg i była o 2,2% niższa niż w 2015 r. Według notowań tygodniowych MRiRW w pierwszych trzech tygodniach marca 2017 r., przeciętne ceny żywca wołowego były o 3,2% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas/Paweł Wyrzykowski foto: Gospodarz.pl/DK
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)