Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wieprzowina drożeje


Dodano: 11.01.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zwyżka cen skupu trzody jest podstawą wzrostu cen detalicznych wieprzowiny.

Wieprzowina drożeje

Jesteś w kategorii wiadomości: Trzoda chlewna


W październiku 2019 r. cena detaliczna mięsa wieprzowego była wyższa o 14,6% niż w grudniu 2018 r. i o 14,1% niż w październiku 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,31 zł/kg i była o 11,5% większa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 9,7% do 29,45 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości - łopatki o 25,2% do 15,95 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 11% do 25,69 zł/kg. Wzrost cen będzie prawdopodobnie podstawą spadku konsumpcji wieprzowiny.
 
IERiGŻ-PIB ocenia, że 2019 r. spożycie wieprzowiny może zmaleć o 1,5 kg do 38,5 kg/mieszkańca. Zwyżkę cen detalicznych wieprzowiny zaobserwowano we wszystkich krajach unijnych, poza Wlk. Brytanią. Z danych Eurostatu wynika, że w październiku 2019 r. w porównaniu z rokiem wcześniejszym ceny detaliczne mięsa wieprzowego w UE-28 wzrosły o 6,3%.
 
W czternastu krajach unijnych zwyżka cen była większa od średniej w UE-28, w tym największa na Słowacji o 16,2%, Węgrzech o 15,5%, Bułgarii o 14,3% i w Polsce o 14,1%. W Niemczech i w Czechach, ceny detaliczne wieprzowiny w październiku 2019 r. były wyższe niż rok wcześniej odpowiednio o 5,9% i 5,7%.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wieprzowina mięso wieprzowe trzoda chlewna mięso wieprzowe schab szynka łopatka polędwica sopocka




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl