- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 10(344), foto: LIR
Wzrost cen wieprzowiny
Wzrost cen skupu trzody wpływa na zwyżkę cen sprzedaży i cen detalicznych wieprzowiny.
Jesteś w kategorii wiadomości:
W sierpniu 2019 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych (bez VAT) wyniosła 8,54 zł/kg i była o 21,2% większa niż rok wcześniej. Ceny elementów wieprzowych wzrosły w mniejszym stopniu. Cena schabu środkowego z kością o 7,3%, a szynki gotowanej o 12,7%.
W sierpniu 2019 r. cena detaliczna mięsa wieprzowego była wyższa o 12,7% niż w grudniu 2018 r. i o 12,7% niż w sierpniu 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,17 zł/kg i była 12,8% większa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 6,6% do 28,78 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości (łopatki) o 22,6% do 15,56 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 11,7% do 25,25 zł/kg.
Szacuje się, że w ostatnim kwartale roku ceny trzody sezonowo zmniejszą się, ale w relacji rocznej ich poziom będzie nadal o 20% wyższy niż rok wcześniej.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 10(344), foto: LIR
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)