Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost cen wieprzowiny


Dodano: 11.11.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wzrost cen skupu trzody wpływa na zwyżkę cen sprzedaży i cen detalicznych wieprzowiny.

Wzrost cen wieprzowiny

Jesteś w kategorii wiadomości: Trzoda chlewna


W sierpniu 2019 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych (bez VAT) wyniosła 8,54 zł/kg i była o 21,2% większa niż rok wcześniej. Ceny elementów wieprzowych wzrosły w mniejszym stopniu. Cena schabu środkowego z kością o 7,3%, a szynki gotowanej o 12,7%.
 
W sierpniu 2019 r. cena detaliczna mięsa wieprzowego była wyższa o 12,7% niż w grudniu 2018 r. i o 12,7% niż w sierpniu 2018 r. Cena schabu środkowego bez kości wyniosła 19,17 zł/kg i była 12,8% większa niż przed rokiem, szynki gotowanej o 6,6% do 28,78 zł/kg, mięsa wieprzowego bez kości (łopatki) o 22,6% do 15,56 zł/kg, a polędwicy sopockiej o 11,7% do 25,25 zł/kg.
 
Szacuje się, że w ostatnim kwartale roku ceny trzody sezonowo zmniejszą się, ale w relacji rocznej ich poziom będzie nadal o 20% wyższy niż rok wcześniej.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 10(344), foto: LIR

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wieprzowina mięso wieprzowe mięso ceny mięsa




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl