XIX Krajowe Dni Ziemniaka w południowej Wielkopolsce - Marszew

Dodano: 2012-03-08, komentarzy: 0
XIX Krajowe Dni Ziemniaka w południowej Wielkopolsce - Marszew

Start: 2012-08-25 10:00:00

Koniec: 2012-08-26 16:00:00

Gdzie: Marszew


XIX Krajowe Dni Ziemniaka w południowej Wielkopolsce

 

XIX edycja Krajowych Dni Ziemniaka, cenionej w branży ogólnopolskiej imprezy wystawowo-targowej a zarazem szkoleniowej odbędzie się 25-26 sierpnia 2012 r. w Centrum Edukacyjno-Wystawowym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie
k. Pleszewa. Południowa Wielkopolska stanowi, obok regionu sieradzkiego, centrum rynkowej produkcji ziemniaków jadalnych w Polsce, w tym na najwcześniejszy zbiór. Region dostarcza również kilkanaście procent krajowej podaży kwalifikowanych sadzeniaków. Program targów będzie koncentrował się na realizacji tematu przewodniego: „Ziemniak jadalny – integrowana produkcja, jakość, spożycie”. Krajowe Dni Ziemniaka odbywają się pod patronatem Marka Sawickiego – ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Głównymi celami tegorocznej edycji Krajowych Dni Ziemniaka są: 1) Prezentacja różnych form postępu w produkcji (unowocześnienie technologii) w warunkach zrównoważonego rolnictwa oraz obrocie rynkowym (poprawa jakości i zróżnicowanie oferty dla konsumenta); 2) Ułatwianie kontaktów rynkowych oraz integracja jednostek branży ziemniaka dla realizacji wspólnych działań zmierzających do ograniczenia barier rozwoju rynku ziemniaka; 3) Promocja ziemniaków jako składnika racjonalnej diety polskiego społeczeństwa oraz promocja krajowych odmian.

Ważniejsze punkty programu XIX Krajowych Dni Ziemniaka:

 

  1. Promocyjna kolekcja 120 odmian ziemniaka, w tym 74 jadalne, 21 przeznaczone do przetwórstwa spożywczego i 25 skrobiowe,

  2. Pokaz pracy maszyn do zbioru ziemniaków i innych maszyn rolniczych,

  3. Wystawa oferowanych do sprzedaży maszyn rolniczych, sadzeniaków kwalifikowanych i innych środków produkcji,

  4. Konkurs jakości kulinarnej nowych odmian ziemniaka,

  5. Doradztwo w zakresie technologii uprawy, w tym ochrony roślin, przechowalnictwa, doboru odmiana do uprawy oraz ich użytkowania kulinarnego,

  6. Degustacja i promocja ziemniaka jako podstawowego produktu żywnościowego,

  7. Przyznanie Złotych Medali Krajowych Dni Ziemniaka,

  8. Seminaria szkoleniowe dla producentów i przedsiębiorstw agrobiznesu oraz seminaria dyskusyjne,

  9. Kiermasze, konkursy oraz występy regionalnych zespołów artystycznych.


     

    P r o g r a m

    X I X K R A J O W Y C H  D N I  Z I E M N I A K A

    Marszew k. Pleszewa, 25-26 sierpnia 2012 r.

     

    Imprezy odbywające się w sobotę 25.08. (w godz. 10.00-17.00)

    i w niedzielę 26.08. (w godz. 9.00-16.00)

    • Wystawa maszyn i środków do produkcji ziemniaków oraz oferta sprzedaży kwalifikowanych sadzeniaków

    • Zwiedzanie poletek demonstracyjnych odmian ziemniaka zarejestrowanych w Polsce i wystawy próbek bulw

    • Zwiedzanie wystawy objawów chorób wraz z konsultacją metod zwalczania

    • Doradztwo w zakresie postępu biologicznego (odmianowe), technologicznego, organizacyjnego i marketingu, sprzedaż wydawnictw szkoleniowych

    • Kiermasze, potrawy z ziemniaków, występy regionalnych zespołów artystycznych

     

    Program pokazów, konkursów i seminariów szkoleniowych

    Sobota, 25 sierpnia

    10.00-10.30

    Oficjalne otwarcie XIX Krajowych Dni Ziemniaka

    11.00-12.00

    Festiwal smaków – konkurs potraw z ziemniaków

    11.00-11.45

    Seminarium szkoleniowe – Technologia produkcji ziemniaków na najwcześniejszy zbiór

    (wykładowca dr B. Lutomirska, IHAR Jadwisin)

    11.45-12.30

    Seminarium szkoleniowe – Integrowana ochrona ziemniaków a systemy decyzyjne

    (prof. J. Kapsa, IHAR Bonin)

    12.30-13.15

    Seminarium szkoleniowe – Sposoby zwalczania szkodników a jakość zbioru (dr T. Erlichowski, IHAR Bonin)

    13.15-14.00

    Seminarium szkoleniowe – Nawadnianie ziemniaków – aspekty prawne i technologiczne (prof. F. Borówczak, UP Poznań)

    14.00-14.45

    Seminarium szkoleniowe – Łańcuchy technologiczne w przechowalnictwie i konfekcjonowaniu ziemniaków (prof. Z. Czerko, IHAR Jadwisin)

    14.45-15.30

    Seminarium szkoleniowe – Czynniki zwiększania opłacalności i efektywności funkcjonowania rynku ziemniaka (prof. J. Rembeza, IHAR Bonin)

    15.30-16.15

    Seminarium dyskusyjne – Możliwości i sposoby poprawy jakości oferty rynkowej ziemniaków jadalnych (wprowadzenie do dyskusji W. Koński, RS Białuty)

    16.15-17.00

    Seminarium dyskusyjne – Skuteczne metody promocji spożycia ziemniaków w Polsce (K. Korolewicz, Europlant)

    18.00-23.00

    Spotkanie towarzyskie wystawców i zaproszonych gości

    Niedziela, 26 sierpnia

    11.00-13.00

    Pokaz pracy maszyn do zbioru ziemniaków oraz innych maszyn rolniczych w polu

    12.30-13.00

    Konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka

    13.00-14.00

    Pokaz publiczny promujący spożycie ziemniaka i jego przetworów przez znaną osobę (K. Okrasa lub R. Sowa, lub E. Wachowicz)

    14.00-14.30

    Poczęstunek promocyjny – zupa ziemniaczana dla każdego

    14.30-15.00

    Wręczenie Złotych Medali Krajowych Dni Ziemniaka za oferowane produkty oraz Pucharu Marszałka woj. wielkopolskiego dla odmiany o najlepszym smaku

    16.00

    Zakończenie targów

     

     

     

     

    W sprawach organizacyjnych można kontaktować się:

     

     

    Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka IHAR

    w Boninie, 76-009 Bonin k. Koszalina

    tel. centr. (94) 342 30 31, kier. Z-du (94) 342 69 97

    fax (94) 342 70 28, e-mail: zalejko@ziemniak-bonin.pl

     

     

    Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

    Centrum Edukacyjno-Wystawowe, Marszew 24, 63-300 Pleszew
     

    tel. (62) 742 73 70, tel./fax (62) 742 73 59

    e-mail: cew.marszew@wodr.poznan.pl


     

    Źródło: WODR

     


Tagi powiązane z tym hasłem:
kalendarz imprez rolniczych 2012, Ziemniak, WODR, Wielkopolska, Ziemniaka, Dni


Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Tytuł
Treść