| Autor: redakcja1

Korzystne warunki kampanii cukrowniczej

Kampania cukrownicza w sezonie 2019/2020 rozpoczęła się we wrześniu i przebiega w sprzyjających warunkach pogodowych.

Korzystne warunki kampanii cukrowniczej
Buraki cukrowe zostanÄ… zebrane z powierzchni liczÄ…cej 240 tys. ha, tj. minimalnie wiÄ™kszej niż przed rokiem. Warunki pogodowe w okresie wiosenno-letnim byÅ‚y niesprzyjajÄ…ce i negatywnie wpÅ‚ynęły na plony korzeni, które wyniosÄ… 57 t/ha, a technologiczny plon cukru 9 t/ha. W zwiÄ…zku z tym, technologiczny plon cukru bÄ™dzie o 10% mniejszy niż przed rokiem.
 
W okresie wrzesieÅ„-październik br. produkcja cukru wyniosÅ‚a 857 tys. t i byÅ‚a o 1,7% wyższa niż przed rokiem. Mniejszy technologiczny plon cukru i krótsza kampania cukrownicza spowodujÄ…, że w sezonie 2019/2020 produkcja cukru wyniesie 2 mln t i bÄ™dzie o 10% niższa niż przed rokiem. Produkcja bÄ™dzie wiÄ™ksza od krajowego zużycia wynoszÄ…cego 1,85 mln t i nadwyżka podaży nad popytem bÄ™dzie warunkowaÅ‚a spory eksport. Buraki cukrowe w obecnej kampanii sÄ… przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia zostaÅ‚a wyÅ‚Ä…czona z produkcji.


Tagi:
źródło: