| Autor: redakcja6

Wtórne zachwaszczenie buraków

Wtórne zachwaszczenie to jeden z głównych problemów producentów buraków cukrowych. Krajowa Spółka Cukrowa wyjaśnia co jest tego przyczyną i jak z nim walczyć.

Wtórne zachwaszczenie buraków
Według przedstawicieli Krajowej Spółki Cukrowej, powodów zachwaszczenia jest wiele i często zależą one od rolnika.
 
Do głównych przyczyn zalicza się m.in. późne siewy buraków, nierównomierne wschody, uproszczenia w agrotechnice, źle dobrane herbicydy, przebieg pogody w okresie wegetacji.
 
Jak podaje KSC, zachwaszczenie takie może być spowodowane: zwiększeniem „banku” nasion chwastów w glebie, obniżeniem plonu korzeni, pogorszeniem jakości korzeni, utrudnieniem wykopków (duże straty) czy też pogorszeniem wykonania uprawek agrotechnicznych pod roślinę następczą.
 
Celem ograniczenia zachwaszczenia wtórnego eksperci zalecają prawidłowo wykonywać agrotechnikę, precyzyjnie dobierać herbicydy do występujących chwastów na plantacji oraz stosować je w zalecanych dawkach. Ważną strategią jest również zastosowanie w ostatnim i przedostatnim zabiegu dodatkowych substancji aktywnych działających przez glebę z dodatkiem adiuwantu, a zabiegi wykonywać w fazie liścieni chwastów.

Jak podkreślają eksperci Krajowej Spółki Cukrowej zabiegi, które poczynimy teraz nie przyniosą ograniczenia
zachwaszczenia w tym sezonie, ale mogą przyczynić się do jego zmniejszenia przyszłym roku.

 


Tagi:
źródło: