| Autor: redakcja1

Lepsze mięso od zrelaksowanej krowy, czyli nowy sposób na ubój

Pewien niemiecki sklep internetowy swoim klientom oferuje nie tylko wołowinę, która zostanie uzyskana z wybranego przez klienta zwierzęcia, ale także pozwala wybrać miejsce jego uboju.

Lepsze mięso od zrelaksowanej krowy, czyli nowy sposób na ubój

Każda z wysłanych partii mięsa opatrzona jest informacją o przebiegu chowu zwierzęcia oraz o sposobie jego ubicia pomiędzy rzeźnią a pastwiskiem. Zdaniem właścicieli sklepu, mięso z rzeźni jest smakowo gorsze. Dzieje się tak za sprawą zbyt dużej ilości adrenaliny przy uboju, co wpływa na gorszy smak wołowiny oraz sprawia, że mięso staje się twardsze.


Jednakże bydło, które jest hodowane na potrzeby tego sklepu wypasa się w rejonie landów Meklemburgia na Pomorzu Zachodnim.


Z kolei cena 5 kilogramów mięsa wołowego rozpoczyna się od 325 złotych i zależy od sposobu uśmiercenia krowy oraz od rodzaju mięsa. Niestety ubój na pastwisku jest znacznie trudniejszy, a więc i cena jest wyższa.



Tagi:
źródło: