| Autor: redakcja1

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (kwiecień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mleka w Polsce w kwietniu 2013 r., opracowanym w miesięcznym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (kwiecień 2013)
Skup mleka surowego
 
W kwietniu 2013 r. odnotowano nieznaczny sezonowy wzrost dostaw mleka do skupu. Według danych meldunkowych GUS w analizowanym miesiącu zakłady mleczarskie skupiły 793 mln litrów mleka, o 0,5% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o 4% mniej niż w kwietniu 2012 r. Ogółem w okresie styczeń - kwiecień 2013 r. dostawy mleka były o 2% mniejsze niż przed rokiem i wyniosły 3 mld litrów.
 
Produkcja artykułów mleczarskich
 
Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku utrzymuje się poniżej ubiegłorocznego poziomu. Według danych GUS w kwietniu br. wyprodukowano ponad 9 tys. ton tego artykułu. Pomimo sezonowego wzrostu (o 31%), produkcja OMP była o 15% mniejsza niż przed rokiem. Łącznie w okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r. wyprodukowano około 29 tys. ton tego proszku mlecznego, o 16% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Produkcja masła w kwietniu 2013 r. była o 5% mniejsza niż w marcu i wyniosła 14 tys. ton. Jednak w odniesieniu do kwietnia 2012 r. była ona o 2% większa. Łącznie od stycznia do kwietnia br. krajowa produkcja tego artykułu wyniosła 57 tys. ton, o 0,4% więcej niż przed rokiem.
 
Od wielu miesięcy produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających utrzymuje się na relatywnie wysokim poziomie. W kwietniu br., podobnie jak przed miesiącem i przed rokiem, wyprodukowano ponad 25 tys. ton tych serów. W okresie styczeń - kwiecień 2013 r. produkcja tego asortymentu wyniosła 100 tys. ton i była o 3% większa niż przed rokiem.
 
Handel zagraniczny
 
Od początku 2013 r., między innymi na skutek zwiększenia importu przez Rosję, unijny eksport masła utrzymuje się na poziomie wyższym niż przed rokiem. Według danych Komisji Europejskiej w pierwszym kwartale 2013 r. poza obszar celny UE wywieziono blisko 25 tys. ton masła, o 22% więcej niż przed rokiem.
 
Jednocześnie o 11% zwiększył się eksport serów i wyniósł 190 tys. ton. Eksport odtłuszczonego mleka w proszku zmniejszył się natomiast o 35%, do 93 tys. ton, a pełnego mleka w proszku o 16%, do około 80 tys. ton.
 
Rośnie także eksport masła i serów z Polski. W pierwszym kwartale 2013 r. (wstępne dane Ministerstwa Finansów) z kraju (łącznie do krajów UE i krajów trzecich) wywieziono 9 tys. ton masła (o 16% więcej niż przed rokiem) oraz 34 tys. ton serów dojrzewających (12% zwyżka).
 
Wzrostowe tendencje obserwuje się również w eksporcie pełnego mleka w proszku i serwatki. W okresie styczeń – marzec 2013 r. eksport serwatki zwiększył się o 12%, do 52 tys. ton, a PMP o 16%, do 4 tys. ton. Natomiast wysyłka OMP była o 26% mniejsza niż przed rokiem i wyniosła 14 tys. ton.
 
Według danych KE w pierwszym kwartale 2013 r. import mleka w proszku do Unii był większy, a masła i serów mniejszy niż w tym samym okresie ub.r. Do Polski w tym czasie przywieziono ponad 2 tys. ton masła (o 3% mniej niż przed rokiem), 4 tys. ton OMP (22% spadek) i nieco ponad 1 tys. ton PMP (9% obniżka). Większy niż przed rokiem (o 29%) był z kolei import serów dojrzewających, który ukształtował się na poziomie ponad 10 tys. ton.
 
Ceny skupu mleka (bez VAT)
 
W kwietniu 2013 r. (według danych GUS) nastąpił dalszy wzrost krajowej ceny skupu mleka, która ukształtowała się na poziomie średnio 126,34 zł/hl. Było to blisko 1% więcej niż w poprzednim miesiącu oraz była o 6% większa niż w kwietniu 2012 r.
 
Tak jak w marcu br. najwyższe ceny za mleko uzyskiwali dostawcy z woj. lubuskiego – 133,69 zł/hl i zachodniopomorskiego – 131,93 zł/hl, najniższe zaś z woj. małopolskiego – 112,03 zł/hl i podkarpackiego – 115,08 zł/hl.
 
Ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich W kwietniu br. wzrosły ceny wszystkich monitorowanych trwałych artykułów mleczarskich. Największy miesięczny wzrost cen nastąpił w zbycie odtłuszczonego mleka w proszku. W kwietniu 2013 r. za OMP przeciętnie płacono 12,22 zł/kg (z VAT), o 6% więcej niż przed miesiącem. To także 33% zwyżka w relacji rocznej.
 
Według danych GUS w kwietniu br. cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 16,02 zł/kg (z VAT), o 1% wyższym niż w marcu i zbliżonym do notowanego przed rokiem. Za masło w blokach zakłady mleczarskie średnio uzyskiwały 15,15 zł/kg (z VAT), o 3% więcej niż w marcu. Wobec zeszłego roku to wzrost o 10%.
 
W kwietniu 2013 r. nieznacznie podrożały sery podpuszczkowe dojrzewające Gouda i Edamski. Według danych GUS za ser Gouda przeciętnie uzyskiwano 14,72 zł/kg (z VAT), a za Edamski 15,04 zł/kg (z VAT), o 4-5 gr/kg więcej niż w marcu. Cena Goudy była o 3%, a Edamskiego o 5% wyższa niż w kwietniu 2012 r.
 
W maju br. nadal drożało masło i odtłuszczone mleko w proszku. Zgodnie z danymi z czterech tygodni maja br., zebranymi z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, średnia cena zbytu masła w blokach wyniosła 15,07 zł/kg (bez VAT), a OMP 12,35 zł/kg (bez VAT), tj. odpowiednio o 7% i o 8% więcej niż w kwietniu.
 
W maju br. o 1% w porównaniu z kwietniem, wzrosła średnia cena sera Goudy i ukształtowała się na poziomie 13,96 zł/kg (bez VAT), a cena sera Edamskiego obniżyła się nieznacznie (o 0,2%) do 13,83 zł/kg (bez VAT).
 
Ceny produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych
 
Na rynku światowym ceny masła są niższe niż przed miesiącem, a ceny mleka w proszku jedynie w USA wykazują niewielką tendencję do wzrostu. W Oceanii w notowaniu z 24 maja 2013 r. średnia cena masła wyniosła 4.150 USD/t i w ciągu miesiąca obniżyła się o 11%. W tym czasie odtłuszczone mleko w proszku potaniało o 9% do 4.775 USD/t, a pełne mleko w proszku o 6%, do 5.263 USD/t. Ceny ww. artykułów były jednak wyższe niż przed rokiem – masło o 38%, a mleko w proszku o 72-80%.
 
W USA cena masła w ciągu miesiąca obniżyła się o 7%. W dniu 31.05.2013 r. na giełdzie w Chicago za produkt ten przeciętnie uzyskiwano 3.395 USD/t. Jednocześnie OMP oferowano po 3.732 USD/t, o 1% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku za masło płacono o 10% więcej, a OMP o 54%.
 
W maju br. również w portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny monitorowanych trwałych produktów mleczarskich wykazywały tendencję spadkową. Według danych USDA z 24 maja 2013 r. średnia cena masła ukształtowała się na poziomie 5.088 USD/t, o 2% niższym niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 4.013 USD/t, o 6% mniej niż przed miesiącem, a za pełne mleko w proszku 4.700 USD/t, czyli potaniało ono o 2%. W odniesieniu do notowań sprzed roku ww. produkty były nadal droższe: masło o 57%, OMP o 56%, a PMP o 49%.
 
Na rynkach wewnętrznych Francji i Niemiec w ciągu miesiąca masło podrożało o około 1%, a w Holandii o tyle samo potaniało. W dniach 26-29.05.2013 r. w ww. krajach średnie ceny masła kształtowały się w zakresie 4,02-4,40 EUR/kg.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie uzyskiwano 3,08- 3,20 EUR/kg. Ceny tego artykuły obniżyły się w Niemczech i Holandii odpowiednio o 0,3% i 5%, a we Francji nie uległy zmianie.
 
Ceny pełnego mleka w proszku kształtowały się w granicach 3,70-3,72 EUR/kg. W ciągu miesiąca ceny OMP nie uległy zmianie we Francji, o 1% obniżyły się w Holandii i o tyle samo wzrosły w Niemczech. W odniesieniu do notowań sprzed roku w ww. krajach masło było droższe o 56-80%, OMP o 56-64%, a PMP o 54-58% - podkreślają eksperci Agencji Rynku Rolnego.


Tagi:
źródło: