| Autor: redakcja1

Rośnie eksport mięsa wołowego mrożonego

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego (CN 0201 – świeże, schłodzone i CN 0202 – mrożone) z Polski w pierwszych pięciu miesiącach 2017 r. przekroczył 150 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 3,2%. Wpływy ze sprzedaży wzrosły o 5,6% do ponad 501 mln euro. Dynamika wzrostu eksportu była wyższa niż w analogicznym okresie 2016 r.

Rośnie eksport mięsa wołowego mrożonego
W strukturze towarowej eksportu dominuje mięso wołowe świeże, schłodzone (CN 0201) – 78% wolumenu eksportu, który w okresie I-V 2017 r. wyniósł ponad 118 tys. t za 396 mln euro, co oznacza wzrost w relacji r/r odpowiednio o 0,3 i 3,8%. Głównym odbiorcą tego mięsa były kraje UE-28 (95% wolumenu eksportu), które zakupiły w Polsce w tym czasie 112 tys. t wołowiny świeżej, schłodzonej za 373 mln euro. Największe ilości trafiły do: Włoch – 35 tys. t za 118 mln euro, Niemiec (19 tys. t), Holandii (11,2 tys. t) oraz Hiszpanii (11,0 tys. t). Do krajów pozaunijnych w analizowanym okresie wyeksportowano zaledwie 6,3 tys. t mięsa wołowego świeżego, schłodzonego, wobec 7,1 tys. t w okresie I-V 2016 r. Głównym jego odbiorcą były Bośnia i Hercegowina (2,7 tys. t) oraz Izrael (2,2 tys. t). Przeciętna cena uzyskiwana w eksporcie tego mięsa do Izraela była blisko dwukrotnie wyższa niż przy sprzedaży do krajów UE-28 i prawie trzykrotnie wyższa od notowanej w sprzedaży do Bośni i Hercegowiny.
 
W pierwszych pięciu miesiącach 2017 r. wyeksportowano z Polski blisko 33 tys. t mięsa wołowego mrożonego (CN 0202) osiągając wpływy w wysokości 105 mln euro, co oznacza wzrost odpowiednio o 15 i 13% w relacji rocznej. Głównym odbiorcą tego mięsa były kraje UE-28, gdzie trafiło ponad 68% wolumenu eksportu (ponad 22 tys. t za 72 mln euro), pozostałe 32% (ponad 10 tys. t za 33 mln euro) wyeksportowano do krajów pozaunijnych, które w analizowanym okresie zwiększyły zakupy tego mięsa w naszym kraju o przeszło 35%.
 
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w okresie I-V 2017 r. najwięcej mrożonej wołowiny Polska wyeksportowała do Francji (5,8 tys. t), Niemiec (3,5 tys. t), Hongkongu (2,5 tys. t za 7,4 mln euro), Izraela (2,4 tys. t) oraz Szwecji (2,2 tys. t). Na uwagę zasługuje ponad czterokrotny wzrost eksportu tego mięsa do Kazachstanu (1,5 tys. t) oraz blisko trzykrotny wzrost do Hongkongu i 35-proc. do Izraela. Pojawiły się też nowe kierunki eksportu mrożonej wołowiny. Są to m.in.: Arabia Saudyjska, Japonia, Gabon oraz Macedonia.
 
Należy jednak zauważyć, że w analizowanym okresie eksport zwierząt żywych był mniejszy niż przed rokiem. W okresie I-V 2017 r. eksport bydła i cieląt z Polski zmniejszył się o 18% do 5,5 tys. t. Spadek wyrażony w sztukach był jeszcze głębszy, gdyż wyniósł 29%. Oznacza to, że średnia masa eksportowanych zwierząt w okresie I-V 2017 r. była wyższa i wyniosła 200 kg wobec 174 kg w analogicznym okresie 2016 r.


Tagi:
źródło: