| Autor: redakcja1

Spadek spożycia wołowiny

Jak wynika z danych USDA produkcja wołowiny na świecie w br. zmaleje o 1,9%, a w 2020 r. zwiększy się o 0,9%.

Spadek spożycia wołowiny
Szacuje się, że zarówno w 2019 r., jak i w 2020 r. wyraźnie wzrastać będą obroty handlowe wołowiną, tj. eksport odpowiednio o 4,3% i 4,4%, a import o 6,5% i 4,2%.
 
Eksperci KE prognozują, że produkcja wołowiny w UE obniży się zarówno w br. jak i w 2020 r. odpowiednio o 0,5% i 0,7%. W tym okresie wzrośnie wywóz wołowiny z UE do krajów trzecich odpowiednio o 8% i 5%, a za to import w br. zmaleje o 3%, a w 2020 r. zwiększy się o 2%.
 
Konsumpcja wołowiny w UE zmaleje w br. i w 2020 r. odpowiednio o 0,9% i 0,8%. Mniejsze spożycie tego mięsa w UE będzie wynikiem niższego zapotrzebowania na wołowinę, a także mniejszej jej dostępności. W większości krajów UE ubito mniej bydła niż przed rokiem, z wyjątkiem Irlandii i Wielkiej Brytanii, co można wiązać z oczekiwanym Brexitem i niepewnością odnośnie warunków handlu w najbliższym czasie. Spadek liczby ubitych sztuk w UE jest częściowo rekompensowany większą masą ubijanych sztuk bydła. Pomimo niższych ubojów, ceny wołowiny z wykluczeniem krów utrzymują się na poziomie mniejszym niż średnia z lat 2016-2018, co jest wynikiem mniejszego popytu wewnętrznego oraz pogorszenia salda handlu zagranicznego.


Tagi:
źródło: