Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Ciągnik LOVOL M504 komunalny
2020-02-27 -
Suszarnia przewoźna STR
2011-01-08 -
Silosy
2013-01-15
Wzrost eksportu polskiego mięsa wołowego
W okresie od stycznia do czerwca tego roku, wolumen eksportowy polskiej wołowiny oraz jego wartość zwiększyły się.
Jak zatem wykazują dane, w ciągu pierwszego półrocza bieżącego roku wysłano z naszego kraju niemal 124 tysiące ton wołowiny chłodzonej, a więc o 22 procent więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Również w przypadku eksportu mrożonego mięsa wołowego Polska odnotowała wzrost rzędu 25 procent wobec pierwszych sześciu miesięcy roku poprzedniego. Zatem łączny wolumen wysyłkowy w omawianym okresie wynosi 144 tysiące ton, gdzie 7 lat temu było to o blisko 5 razy mniej i wynosiło 29 tysięcy ton.
Natomiast wartość kontyngentu w omawianym przedziale czasowym od roku 2004 zwiększyła się niemal 9-krotnie, czyli ówczesnych 50 mln euro do obecnych 446 mln euro. W zestawieniu rocznym daje to 43 procentową zwyżkę.
W tym samym czasie sprowadzono jedynie 6 tysięcy ton tego gatunku mięsa, co w rezultacie oznacza dosyć sporą nadwyżkę w bilansie handlowym wołowiną. Z kolei nieprzetworzonej wołowiny sprzedano za łączną kwotę 426 mln euro, a uwzględniając jeszcze żywiec wołowy to wtedy saldo wyniesie 467 mln euro.