| Autor: redakcja1

UE trzecim światowym producentem wołowiny

Z najnowszego raportu KE "Short-Term Outlook for EU agricultural markets in 2017 and 2018" wynika, że unijna produkcja mięsa wołowego w 2016 r. wyniosła 7,86 mln t i była wyższa niż rok wcześniej o 2,3%.

UE trzecim światowym producentem wołowiny

Produkcja wołowiny w UE

Kraje UE-13 odnotowały prawie 6-proc. wzrost produkcji tego mięsa, do 904 tys. t, natomiast w krajach UE-15 był on nieco niższy i wyniósł prawie 2% (do 6 959 tys. t). Największy wzrost produkcji mięsa wołowego w 2016 r. miał miejsce w Rumunii (+29,4%) i Bułgarii (26,6%). Nieco niższy w Holandii (+8,5%), Danii (+7,3%) oraz w Polsce (+6,5%). Wzrost produkcji wołowiny w 2016 r. w UE spowodowany był głównie zwiększonym ubojem zarówno krów (+7% w liczbie i +6% w masie), jak i jałówek (odpowiednio +6% i +5%), wynikającym z trudności w sektorze mleczarskim, jak również ze względu na wzmożony popyt na wołowinę na rynkach pozaunijnych.
 
Według Mirosławy Tereszczuk, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w 2016 r. UE była trzecim światowym producentem mięsa wołowego, z 13-proc. udziałem w światowej produkcji, za Stanami Zjednoczonymi (19%) i Brazylią (15%). Prognozy USDA/FAS wskazują, że w 2017 r. światowa produkcja wołowiny może wzrosnąć o ok. 1,4% do ok. 61,3 mln t. Największy wzrost prognozowany jest w Argentynie (+3,8%), Stanach Zjednoczonych (+3,7%), Turcji (+2,7%) oraz w Indiach (2,3%).
 
Prognozy KE przewidują wzrost unijnej produkcji wołowiny w 2017 r. do 7,96 mln t, tj. o 1,2%. Tempo zmian będzie zatem niższe niż rok wcześniej. Z kolei w kolejnym roku (2018) eksperci KE prognozują spadek unijnej produkcji wołowiny do 7,82 mln t, tj. o ok. 1,7%. Będzie to pierwszy spadek po latach umiarkowanego wzrostu. Poziom tego spadku jest wciąż jednak niepewny, gdyż trudno jest przewidzieć tempo przeprowadzanej restrukturyzacji w unijnym sektorze mleczarskim, skąd pochodzą krowy i jałówki do uboju.
 

Eksport wołowiny

Duży światowy popyt na wołowinę ma odzwierciedlenie we wzroście unijnego eksportu mięsa wołowego nieprzetworzonego (CN 0201 i 0202). W 2016 r. zwiększył się on o 18% do 244 tys. t (w ekwiwalencie tuszy). Prognozy na 2017 r. przewidują dalszy wzrost eksportu, jednak nie będzie on już tak duży jak w 2016 r. - wyniesie ok. 5% do 256 tys. t. Głównym odbiorcą unijnego mięsa wołowego schłodzonego (120 tys. t) w 2016 r. były: Bośnia i Hercegowina (26,3% unijnego eksportu), Szwecja (14,0%), Norwegia (13,3%), Turcja (7,6%), Algieria (7,5%). Natomiast mięso wołowe mrożone (124 tys. t) wysyłane było w 2016 r. do Hongkongu (12,2%), Filipin (7,1%), Wietnamu (6,6%). Najwięksi światowi eksporterzy mięsa wołowego to: Brazylia, Indie, Australia i Stany Zjednoczone. W 2016 r. UE uplasowała się na dziewiątej pozycji z 3,5-proc. udziałem w światowym eksporcie tego mięsa.


Tagi:
źródło: