Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Czerpak GHU 12 GOWEIL
2020-07-27 -
Saletrzak z borem 27 + B standard
2012-01-04 -
Kapusta czerwona AGROSAD
2020-10-05 -
Pilnik ogrągły OREGON 4 mm
2012-03-13
2015-08-13
| Autor: redakcja1
Produkcja pieczarek w UE w 2014 r. Polska liderem ze zbiorami na poziomie 315 tys. ton
Jak wynika z najnowszych danych holenderskich, w 2014 roku w państwach unijnych zostało łącznie zebrane 1139,7 tys. ton pieczarek, z czego 396,5 tys. ton stanowiły pieczarki przemysłowe, a pozostałe 743,2 tys. ton konsumpcyjne – podaje FAMMU/FAPA.
Wstępne dane szacunkowe tegorocznych zbiorów zakładają ogółem 1160,7 tys. ton pieczarek zarówno tych przeznaczonych do przetwórstwa jak i do konsumpcji.
Na pierwszym miejscu według danych Factsheet, znalazła się w omawianym czasie Polska ze zbiorami w granicy 315 tys. ton, w tym 230 tys. ton stanowiły grzyby konsumpcyjne, a 85 tys. ton przemysłowe.
Na drugim miejscu uplasowała się Holandia z wynikiem 270 tys. ton, a na trzecim Hiszpania – 103 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Champignons 2015 foto:
sxc.hu