Główny Lekarz Weterynarii nt. najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych – WWA i benzo(a)pireny

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii dotycząca najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych – WWA i benzo(a)pireny.

Główny Lekarz Weterynarii nt. najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych – WWA i benzo(a)pireny
W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych, rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektoronicznej WWA@wetgiw.gov.pl na który od dnia 21 stycznia 2014 roku, polskie podmioty mogą wysyłać informacje zawierające:

- wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:

- temperaturę wewnątrz komory;

- temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;

- czas ekspozycji na dym;

- czas obróbki termicznej;

- opis metody (met. tradycyjna - opis, met. ulepszona np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)

Na udostępniony od dnia 21 stycznia b.r. adres e-mail wpłynęły dotychczas informacje od pięciu producentów żywności.

W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww. informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.


Tagi:
źródło: