Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim

Obecnie zostały wygenerowane następujące powiadomienia w systemie RASFF związane z fałszowaniem wołowiny, gdzie wymieniono zakłady polskie:

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim
1. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0163 z dnia 08.02.2013 władz Irlandii konina w elementach wołowych pochodzących z 6 zakładów w województwie łódzkim, mazowieckim, małopolskim i podlaskim.
 
2. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0166-add13 z dnia 15.02.2013 władz Wielkiej Brytanii (wyniki dochodzenia Rumunii) – konina w lasagne z mięsa wołowego. Polskie 3 zakłady z woj. wielkopolskiego i pomorskiego brały udział w dostawach surowca.
 
3. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0198 z dnia 18.02.2013 władz Niemiec konina w gulaszu wołowym. Dwa zakłady z woj. małopolskiego i śląskiego dostarczały surowiec.
 
4. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0231 z dnia 21.02.2013 władz Niemiec konina w timingu wołowym 80/20, gdzie dostawcami były 2 zakłady z woj. świętokrzyskiego i łódzkiego.

5. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0213 z dnia 19.02.2013 władz Włoch (wynik dochodzenia Niemiec) – konina w wołowych ravioli i tortellini. Surowiec dostarczały 3 zakłady z
woj. wielkopolskiego i mazowieckiego.

6. Powiadomienie informacyjne nr 2013.0252 z dnia 26.02.2013 władz Czech konina w wołowych hamburgerach, gdzie producentem był polski zakład z woj. śląskiego. Dochodzenie wykazało 3 dostawców surowca z woj. małopolskiego, śląskiego i wielkopolskiego.
 
W związku z w/w powiadomieniami trwa dochodzenie polegające na analizie dokumentacji i pobieraniu próbek do badań laboratoryjnych. Dodatkowo, w ramach zarządzonego przez Głównego Lekarza Weterynarii pobierania próbek do badań laboratoryjnych w chłodniach składowych w których znajduje jako deklarowane jako wołowe, uzyskano 3 wyniki niezgodne – wykryto DNA końskie w mięsie wołowym. Dotyczy to zakładów w województwie mazowieckim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Powyższe 3 wyniki niezgodne wykryto spośród 121 próbek mięsa, kolejne 80 próbek znajduje się obecnie w Laboratorium Narodowym i podlega analizie laboratoryjnej. Wyniki te uzyskano po zbadaniu 121, a kolejne 80 podlega analizie laboratoryjnej.
 
Z inicjatywy Głównego Lekarza Weterynarii dnia 27 lutego 2013 r. odbyło się spotkanie przedstawicieli Głównego Inspektoratu Weterynarii, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS), w sprawie prowadzenia badań monitoringowych określających gatunkowość mięsa, Główny Lekarz Weterynarii podkreślił, że działania powinny zostać podjęte przez GIJHARS oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
 
Podczas w/w spotkania przedstawiciel GIJHARS podkreślił, że ta inspekcja może zbadać maksymalnie tylko 40 próbek na miesiąc. Natomiast określona przez Komisję Europejską liczba próbek które mają być pobrane i zbadane w przypadku Polski, wynosi 150.
 
Kolejny komunikat Główny Lekarz Weterynarii opublikuje, jak tylko uzyska ważne informacje w powyższej sprawie.


Tagi:
źródło: