Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii ws. benzo(a)pirenu

W związku z pojawiającym się w mediach wiadomościami dotyczącymi zmian w przepisach określających najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie i wyrobach mięsnych, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że nieprawdziwe są, pojawiające się w niektórych mediach informacje, że od września 2014 r. norma dotycząca zawartości benzo(a)pirenu w wyrobach mięsnych będzie wynosiła 0,2 mikrograma na kilogram.

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii ws. benzo(a)pirenu
Zgodnie bowiem z pkt 6.1.4 sekcji 6 zaÅ‚Ä…cznika do rozporzÄ…dzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalajÄ…cego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeÅ„ w Å›rodkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.) od 1 wrzeÅ›nia 2014 r. najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w miÄ™sie wÄ™dzonym i produktach miÄ™snych wÄ™dzonych wynosić ma 2 mikrogramy na kilogram.
 
W odniesieniu do procedowania projektu zmian do rozporzÄ…dzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalajÄ…cego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeÅ„ w Å›rodkach spożywczych, którym m.in. zaostrzono normy dla najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu w miÄ™sie i wyrobach miÄ™snych GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii zauważa, że akty prawne przygotowywane przez KomisjÄ™ EuropejskÄ… sÄ… konsultowane ze zwiÄ…zkami branżowymi na poziomie europejskim. Polskie zwiÄ…zki branżowe sÄ… zrzeszone w organizacjach europejskich, stÄ…d należy domniemywać, że posiadaÅ‚y wiedzÄ™ na temat planowanych zmian i mogÅ‚y zgÅ‚osić uwagi do projektowanych przepisów.
 
GÅ‚ówny Lekarz Weterynarii informuje, że badania w kierunku wykrycia w żywnoÅ›ci poziomu wielopierÅ›cieniowych wÄ™glowodorów aromatycznych (WWA), do których zalicza siÄ™ benzo(a)piren, opierajÄ… siÄ™ gÅ‚ównie na badaniach wÅ‚aÅ›cicielskich, prowadzonych przez podmioty sektora spożywczego produkujÄ…ce miÄ™so i produkty miÄ™sne wÄ™dzone oraz wÄ™dzone ryby i produkty ryboÅ‚ówstwa zgodnie z wytycznymi dobrej praktyki higienicznej. MajÄ…c na wzglÄ™dzie fakt, że nadrzÄ™dnym celem każdego producenta żywnoÅ›ci i pasz musi być zapewnienie bezpieczeÅ„stwa oraz wysokiej jakoÅ›ci zdrowotnej Å›rodków spożywczych i Å›rodków żywienia zwierzÄ…t podczas ich procesu produkcji, producenci sÄ… zobligowani do wdrożenia systemu HACCP, w ramach którego wykonujÄ… również badania w kierunku WWA.
 
Z informacji uzyskanych od dwóch laboratoriów urzÄ™dowych upoważnionych do wykonywania badaÅ„ urzÄ™dowych w kierunku WWA, tj. PaÅ„stwowego Instytutu Weterynaryjnego-PaÅ„stwowego Instytutu Badawczego w PuÅ‚awach i ZakÅ‚adu Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie OddziaÅ‚ w Koszalinie wynika, że: - laboratorium ZakÅ‚adu Farmakologii i Toksykologii PIWet-PIB zbadaÅ‚o (badania usÅ‚ugowe) do chwili obecnej 5 próbek ryb wÄ™dzonych oraz 12 próbek produktów miÄ™snych wÄ™dzonych; w żadnej z badanych próbek nie stwierdzono obecnoÅ›ci WWA w stężeniach powyżej aktualnie obowiÄ…zujÄ…cych wartoÅ›ci najwyższych dopuszczalnych poziomów; - laboratorium ZHW w Szczecinie OddziaÅ‚ w Koszalinie wykazaÅ‚o, że 2012 r. wykonaÅ‚o 29 badaÅ„ w kierunku WWA, z czego w jednym przypadku stwierdzono przekroczenie obowiÄ…zujÄ…cych limitów; w 2013 r. przeprowadzono 235 oznaczeÅ„, w tym 124 urzÄ™dowych i 111 wÅ‚aÅ›cicielskich, z czego przekroczenia stwierdzono w 8 przypadkach (dot. badaÅ„ urzÄ™dowych).


Tagi:
źródło: