| Autor: redakcja1

Nawet po ostatnich cięciach globalna produkcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 5% - rok do roku.

Według Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) globalna produkcja kukurydzy wyniesie 1,2135 mld ton w sezonie 2023/24. Obecna prognoza jest jednak o 11 mln ton gorsza od tej z lipca, a cięcia (m/m) dotyczą USA (-5,3 do 383,8 mln ton ), UE (-3,7 do 59,7 mln ton), Chiny (-3 do 277 mln ton).

Nawet po ostatnich cięciach globalna produkcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 5% - rok do roku.
Zostało to częściowo złagodzone podniesieniem prognoz dla Ukrainy (+2,5 do 27,5 mln ton).

Warto jednak zauważyć, że nawet po ostatnich cięciach produkcja kukurydzy wzrośnie o 5,4% - rok do roku.

Sytuacja podażowo-popytowa na światowym (też amerykańskim) rynku kukurydzy wyglądać ma zatem  dobrze w porównaniu do sezonu 2022/23.

Za gwałtowne odbicie w światowej produkcji odpowiadać mają głównie USA, Argentyna (po katastrofalnej suszy) i Unia Europejska, przy powtórzeniu doskonałych, chociaż o 6 mln ton niższych zbiorów w Brazylii.

Prognoza unijnych zbiorów kukurydzy opiewa teraz na 59,7 mln ton (-3,7 mln ton od lipca) w porównaniu do 52,2 mln ton w 2022 r., a import powinien spaść do 24 mln ton z rekordowych 24,5 mln ton w sezonie 2022/23.

Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2023/24 została obniżona o 6,3 mln ton w stosunku do lipca i powinna wynieść 1,2004 mld ton. W skali roku konsumpcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 3,1%, ale i tak nie dogoni skali zapowiadanej produkcji.

Prognoza na nowy sezon, chociaż o 3,1 mln ton gorsza w stosunku do lipca, zapowiada wzrost zapasów globalnych kukurydzy o 13,1 mln ton (+4,4%) do 311,1 mln ton na koniec sezonu 2023/24.


Tagi:
źródło: