Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz samobieżny Herkules 4000/20/ALU
2016-03-07 -
PŁUGI KUHN
2014-08-13 -
Silnik wycieraczek 12V 115st do MB Trac
2011-12-14 -
PROAQUA pH (Kondycjoner wody)
2012-01-17 -
Mitsubishi MT2001X
2011-09-07
Pospolita, ale bardzo wartościowa roślina
Wprawdzie mniszek lekarski nie jest typową leśną rośliną, to trudno wyobrazić sobie wiosenny krajobraz bez tych dużych, żółtych kwiatów, które już wkrótce zamienią się w dmuchawce.
Mniszek często jest nazywany mleczem, co jest błędem. Ponieważ istnieje odrębny rodzaj roślin o nazwie mlecz (łącznie należy do tej grupy około 60 gatunków).
Są roślinami światłolubnymi i azotolubnymi. Sprzyjają im susze w okresie wiosenno-letnim, które powodują masowe kwitnienie mniszka. Wczesną wiosną, mniszek wytwarza rozetę długich bezogonkowych liści o wciętych brzegach oraz żółte kwiaty zebrane w koszyczki, owocem jest tzw. niełupka zaopatrzona w „aparat lotniczy", czyli dobrze znane puchate kule. Cała roślina wytwarza mlecznobiały sok.
Mniszek posiada wiele cennych i często bardzo niedocenianych zastosowań. Przede wszystkim jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim są korzenie, ziele, liście i kwiatostany. Zawierają one trójterpeny, gorycze, fitosterole, pektynę, inulinę, żywice, kwasy organiczne, garbniki, prowitaminę A, witaminę C, nieco witaminy E i sole mineralne. Mniszek to skarbnica wartościowych składników, które mają szereg zbawiennych zalet dla organizmu.
Wśród najbardziej znanych zaliczamy, m.in. wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych, działanie moczopędne, wzmacnianie układu odpornościowego, oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaganie układu oddechowego podczas infekcji, działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Liście i korzenie mniszka nadają się do spożycia zarówno surowe, jak i gotowane. Z liści można przyrządzać sałatkę wiosenną. Natomiast z płatków kwiatowych mniszka, z dodatkiem cytryny i cukru, uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie. Z różnych części rośliny można przygotować również herbatkę ziołową. Wywar z gotowanych kwiatów mniszka, po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy.
Mniszek lekarski jest również rośliną miododajną. Z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów mniszka pospolitego powstaje miód mniszkowy. Świeża roślina stanowi wartościowe pożywienie dla zwierząt hodowlanych, np. królików.
Jednak mnieszek ma nie tylko takie zastosowanie, zdmuchiwanie dmuchawców jest popularną zabawą dziecięcą, poza tym służy do tworzenia dekoracji oraz wyplatania wianków.