Czy glifosat jest bezpieczny?

Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Pasz – EFSA w procesie przedłużenia zgody na kontynuację legalności stosowania herbicydu Roundup, do końca czerwca 2016 r., orzekła, że jest mało prawdopodobne, aby substancja czynna tego preparatu: glifosat była przyczyną raka - podaje FAMMU/FAPA.

Czy glifosat jest bezpieczny?

Orzeczenie stoi w sprzeczności z opinią Światowej Organizacji Zdrowia – WHO z marca br., przy czym 29 lipca br. WHO ujawniła badania na których oparła swoją opinię, że rak jest powiązany z użyciem substancji glifosat oceniony jako „prawdopodobnie kancerogenny”. Ponadto raport ARC, czyli usytuowanej w Paryżu Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem również krytycznie ocenił tę substancję.

Mimo to EFSA zaproponowała zaostrzenie kontroli pozostałości glifosatu w żywności i wprowadzenie maksymalnej bezpiecznej dawki dziennej w na poziomie 0,5 miligrama na kilogram masy ciała. We wrześniu br. ComEnvi – Komitet ds. Ochrony Środowiska PE wezwał Komisję do wstrzymania się z przedłużeniem autoryzacji do czasu oceny EFSA.



Tagi:
źródło: