Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
RĘBAK MOBILNY TARCZOWY SKORPION 250 SDT/G
2016-04-19 -
Gomselmash Palesse GS 12 A1
2019-07-05 -
AminoCare DRÓB
2016-04-15 -
Ładowarka kołowa GIANT V452T X-TRA HD
2015-04-22 -
Komputer do opryskiwacza Mescomp S211
2020-06-30 -
Kosiarka spalinowa MAKITA PLM 4610
2011-05-11
Ponad 3,5 mln ton warzyw i owoców wyeksportowanych z Turcji
W ubiegłym roku Turcja wyeksportowała łącznie 3,550 mln ton owoców i warzyw, czyli o 3% więcej niż rok wcześniej, kiedy było to 3,432 mln ton.
Eksport warzyw i owoców z Turcji
FAMMU/FAPA podkreśla, że ze wspomnianej ilości około 784,0 tys. ton stanowił eksport do państw unijnych. Dane produkcyjne nie obejmują wprowadzonego od początku roku przez Rosjan embargo na tureckie produkty, i tym samym największym importerem tureckich owoców i warzyw w omawianym czasie minionego roku była właśnie Rosja, z wynikiem 1,283 mln ton w stosunku do 1,333 mln ton w roku 2014.
Drugim pod względem wolumenu importu owoców i warzyw z Turcji był Irak z wynikiem 658,2 tys. ton i kolejno Ukraina – 163,3 tys. ton, Niemcy – 150,2 tys. ton oraz Arabia Saudyjska – 143,5 tys. ton a także Rumunia – ponad 110,0 tys. ton. W sprzedawanych z Turcji produktach dominowały zdecydowanie owoce – w roku 2015 było to 2,599 mln ton oraz dokładnie 950,9 tys. ton warzywa.
Wśród owoców dominowały mandarynki, które uplasowały się na poziomie 561,5 tys. ton, cytryny – 471,6 tys. ton, pomarańcze – niemal 334,0 tys. ton oraz winogrona – 175,2 tys. ton. Natomiast w kategorii warzyw najwięcej wysłano z Turcji pomidorów – 541,7 tys. ton oraz cebuli – niecałe 94,0 tys. ton.