Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
Licznik mechaniczny F44
2013-12-12 -
Rozrzutnik obornika N-255 3 tony Igamet
2016-05-13 -
NEW HOLLAND T9000
2011-01-04 -
Nasiona warzyw
2013-02-26 -
Bijakowa kosiarko-rozdrabniarka DSB
2013-03-29
Hiszpanie najchętniej wybierają pomarańcze
Według hiszpańskich źródeł, 67% Hiszpanów codziennie konsumuje owoce i warzywa– podaje FAMMU/FAPA.
Spożycie warzyw i owoców w Hiszpanii
Świeże produkty ogrodnictwa są na drugim miejscu pod względem najchętniej nabywanych produktów, a przed nimi znajdują się wszelkiego rodzaju mięsa. Średnio na owoce i warzywa Hiszpanie przeznaczają 11,5% swoich wydatków na żywność.
Niemniej jednak, zarówno w ubiegłym jak i obecnym roku odnotowano zniżkę sprzedaży warzyw i owoców odpowiednio o 5,5% w odniesieniu do tych pierwszych i o 4,6% dla tych drugich.
Zdecydowana większość respondentów traktuje świeże warzywa i owoce, a przede wszystkim owoce jako przekąskę w ciągu dnia. Najchętniej na hiszpańskich stołach znajdują się pomarańcze – około 28% udział w spożyciu oraz jabłka – około 10,5% udział. Jeżeli chodzi o warzywa, to największym powodzeniem cieszą się ziemniaki – 28,4% udziału w konsumpcji oraz pomidory – 15,5% i cebula – 10%.