| Autor: redakcja1

Powoli kończy się sezon na niektóre owoce i warzywa

Powoli mija trudny dla wszystkich grup towarowych sezon uprawowy.

Powoli kończy się sezon na niektóre owoce i warzywa
Upały, susza, gradobicia, klęska urodzaju (jabłka) to niektóre z plag. Jedynie wiosenne przymrozki oszczędziły naszych rolników w tym roku ale i w tym przypadku wywołały negatywny skutek – nadprodukcja jabłek i niskie ceny. Od innej plagi – upałów ucierpiały warzywa spod osłon. Warzywa gruntowe szczególnie kapustne dotknęła klęska suszy. Ma to obecnie odzwierciedlenie w poziomie cen wyższych niż w latach ubiegłych jeśli chodzi o warzywa i katastrofalnie niskich w przypadku jabłek i śliwek.
 
Rynek warzyw:
 
Na przełomie września i października zaobserwowaliśmy znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon – to upały spowodowały gotowanie się roślin w szklarniach i tunelach:
  • Pomidory: malinowe 6-8 zł/kg, czerwone 4,5-5,5 zł/kg, gruntowe 2-3 zł/kg
  • cukinia 3,5-5,5 zł/kg
  • ogórki szklarniowe 4-5 zł/kg, gruntowe 4,75-5,5 zł/kg
  • bakłażany 4,5-6 zł/kg
  • fasolka szparagowa 3,5-5,5 zł/kg
  • papryka czerwona 3,5-4,5 zł/kg
Warzywa korzeniowe i kapustne również zaliczają wysokie zwyżki cen:
  • kalafior 3,5-5 zł/szt
  • kapusta biała 3-4 zł/szt
  • marchew 1,3-1,7 zł/kg
  • cebula biała 1,4-1,75 zł/kg
Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import tychże z Hiszpanii. Na razie są oferowane cukinie w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany 5-6 zł/kg i papryka żółta/pomarańczowa 5/7 zł/kg.

Rynek owoców:
 
Ceny jabłek spadają w szybkim tempie od 1,5 zł/kg na początku września do 0,7-1 zł/kg obecnie. Tylko niektóre odmiany (np. Empire) jeszcze trzymają poziom ok 20 zł za skrzynkę 15 kg.

Szybko skończyły się w tym roku borówki amerykańskie (upały i susza) co ma odbicie w cenach oscylujących wokół 40 zł/kg dla porównania w 2017 roku nie przekraczały 20 zł/kg.

Jako pierwsze w tym roku cytrusy z basenu Morza Śródziemnego pojawiły się cytryny z Turcji w cenie 4,5 zł/kg.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!