Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
Maszyny rolnicze AKPIL
2014-09-08 -
Pilnik do ostrzenia noży WG1450
2014-08-05 -
Ciągniki Kubota M6040
2014-04-04 -
Wały uprawowe Strom
2012-08-16 -
PetroMat Big
2012-09-11
Rośnie konsumpcja owoców i warzyw w UE
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijna konsumpcja owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, czyli o 5,6% więcej niż w 2012 r., ale o 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. jedynie w sześciu krajach UE zaobserwowano rekomendowaną wysokość spożycia.
W omawianym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców, a zatem to zwyżka o 10% względem 2012 r. i 153,22 gram warzyw, tj. o zaledwie 0,5% więcej niż rok wcześniej.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w porównaniu do danych z okresu 2008-2012 zwiększyło się spożycie bananów o 5%, winogron o 3% oraz cebuli. Z kolei na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe o 14,3% oraz pomidory o 7%.