Pomór świń – cz. 1 (klasyczny pomór świń)

Pomór świń zwany jest także cholerą świń to bardzo zakaźna i zjadliwa choroba wirusowa, która występuje u trzody chlewnej i dzików.

Pomór świń – cz. 1 (klasyczny pomór świń)
Wyróżnia się dwa rodzaje pomoru świń: afrykański i klasyczny. Dziś będziemy chcieli zaprezentować najważniejsze informacje związane z tym drugim.
 
Klasyczny pomór świń jest chorobą zakaźną i bardzo zaraźliwą, którą wywołuje wirus spokrewniony z wirusami odpowiedzialnymi za chorobę graniczną owiec, chorobę błon śluzowych, a także za biegunki u bydła. W związku z tym może on się mnożyć u bydła i owiec, ale bez wystąpienia objawów chorobowych.
 
Za tą chorobę jest odpowiedzialny wirus RNA z rodziny Flaviviridae, który jest odporny na czynniki środowiskowe. W warunkach naturalnych jedynie gnicie powoduje jego ginięcie w ciągu 2-3 dni. Można go również zniszczyć środkami dezynfekującymi – przede wszystkim 2% roztworem ługu sodowego, ale dopiero po godzinie, a w temperaturze 60 st C wytrzyma około 10 minut. We krwi zachowuje swoją zjadliwość nawet przez 3-4 miesiące, a w chłodni może to być nawet 2-3 lata.
 
W tym przypadku źródłem zakażenia może być wprowadzenie już chorych zwierząt do stada, które nie wykazują objawów choroby czy kontakt z chorymi dzikimi zwierzętami. Można również zainfekować zwierzęta poprzez inseminację oraz rany powstałe w trakcie kolczykowania, czy przez zanieczyszczoną paszę mogącą mieć kontakt z zakażonymi zwierzętami.
 
Choroba ta charakteryzuje się wyraźną niechęcią zwierząt do ruchu, osowiałością. Zwierzęta zazwyczaj leżą i śpią, mało jedzą i dużo piją. Zazwyczaj słabo reagują na wołanie i nie zakopują się w ściółkę. Po 2-4 dni inkubacji pojawia się bardzo wysoka i silna gorączka 40,5-42,2 st C. Następują nagłe upadki spowodowane niedowładem lub porażeniem kończyn. Pojawiają się również wymioty, zaparcia po których występuje nagła biegunka. W miejscach, gdzie skóra jest cieńsza występują czerwone plamy w postaci wybroczyn, przekrwienia czy ograniczonych ognisk martwicy. Pojawia się obrzęk powiek i ropny wypływ z oczu.
 
Wyróżnia się przebieg nadostry, gdzie okres od momentu zachorowania do śmierci to 1-2 dni. Przebieg ostry to 5-20 dni od zakażenia i przewlekły kilka tygodni.
 
Klasycznego pomoru świń się nie leczy ze względu na błyskawiczne rozprzestrzenianie się wirusa oraz nieskuteczne leczenie.

Jedynie prosięta ssące są odporne na tą chorobę oraz te zwierzęta, które przetrwały chorobę. Jednakże mogą one stać się potencjalnymi nosicielami pomoru i dlatego też w przypadku wykrycia tej choroby ubija się całe stado. Jeśli pojawią się jakiekolwiek podejrzenia wystąpienia pomoru to należy to jak najszybciej zgłosić do inspekcji weterynaryjnej. Jak na razie Polska posiada statut kraju wolnego od pomoru.
 
W przyszłym tygodniu postaramy się nieco przybiliżyć Wam specyfikę pomoru świń w wydaniu afrykańskim.


Tagi:
źródło: