Korzystne zmiany w taryfie celnej dla ciastek

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2017/705 (L 104/6) dotyczące taryfy celnej, gdyż bardzo często błędnie przypisywany jest kod CN 1905 90 60 i 1905 90 90, które dotyczą wyrobów piekarniczych z przynajmniej 5% dodatkiem sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy, przy czym pierwszym objęte powinny być produktu z dodatkiem, a drugim z naturalną zawartością.

Korzystne zmiany w taryfie celnej dla ciastek
Takie rozróżnienie jest jednak niejasne i dlatego KE zdecydowała się zmienić kody CN. Według FAPA/FAMMU, taryfy celnej zostają wykreślone kody 1905 90 60 i 1905 90 90, a zastąpią je kody CN 1905 90 70 dla produktów zawierających 5% masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy, a więc bez wcześniejszego rozróżnienia, czy słodzik został dodany, czy występuje naturalnie i CN 1905 90 80 dla pozostałych. Oba produkty mają różną stawkę cła kombinowanego.
 
Nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2018 roku.


Tagi:
źródło: