Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T229
2016-05-09 -
Ładowarki Weidemann HOFTRAC 1160
2020-08-07
2016-04-22
| Autor: redakcja1
Stewia jako słodzik w musztardzie
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/441 (L 78/47) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w musztardzie.
Stewia jako słodzik w musztardzie
Jak wynika z analizy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, że użycie stewiolu w maksymalnej wysokości 120 mg na kilogram musztardy doprowadziłoby przy przecietnym spożyciu musztardy do zwiększenia konsumpcji E 960 o 0,0-0,133% dziennej dawki, tj. 4 mg/kg masy ciała/dzień, a przy dużym spożyciu wzrost wyniósłby 0,0-1,143%. Uznano to za nieistotny wzrost i postanowiono dopuścić do użycia E 960 w postaci słodzika musztardy w maksymalnej wysokości 120 mg/kg. Tym samym, jak podaje FAPA/FAMMU, również odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE foto:
freeimages.com