Bezcłowy import cukru z krajów bałkańskich i innych państw trzecich do UE

Komisja Europejska poinformowała, że w sierpniu 2013 roku złożono wnioski na import cukru w wysokości 11,61 tysięcy ton z Serbii. Wszystkie wnioski zostały zaakceptowane w 100% - informuje FAPA/FAMMU.

Bezcłowy import cukru z krajów bałkańskich i innych państw trzecich do UE
Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich, który do przystąpienia Chorwacji do UE w sezonie 2012/2013 wynosił 380 tys. ton łącznie. Obecnie jest wykorzystany w 86%, gdyż wnioski złożono na 325,3 tys. ton.
 
Wśród tych państw nie znalazła się Chorwacja, która po przystąpieniu do UE w lipcu 2013 roku dostała kontyngent importowy na 40 tys. ton, który wykorzystano niemal natychmiast. Bezcłowy przywóz cukru z Bałkanów wynosi 200 tys. ton i jest obecnie wypełniony w 95%, przy czym wnioski złożono na 190 tys. ton. Do sprowadzenia zostało w łącznie jeszcze 10 tys. ton, w tym z Serbii 2 tys. ton, z Macedonii 7 tys. ton i 1 tys. ton z Albanii.
 
W przypadku przywozu cukru w sezonie 2012/2013 w ramach koncesji CXL (Brazylia, Australia, Kuba, Indie, erga omnes – łącznie 676 tys. ton) limit został wykorzystany prawie w 100% już na początku sezonu.
 
Niemniej jednak część licencji nie została zrealizowana i zgodnie z rozporządzeniem 589/13 można wnioskować o import 203 ton cukru z Brazylii - kontyngent numer 09.4318. Niewykorzystane okazały się też kontyngenty 09.4319 - Kuba i 09.4320 - erga omnes. Do sprowadzenie zostało odpowiednio 38,31 i 1,042 ton cukru. Dalsze składanie wniosków dla tych dwóch kontyngentów jest możliwe za sprawą rozporządzenia wykonawczego K(UE) nr 792/2013.
 
W przypadku bezcłowego importu z Mołdawii, który w 2013 roku wynosi 34 tys. ton cukru, do sierpnia 2013 roku wnioski złożono na 21,188 tys. ton, czyli wykorzystane zostało 62% kontyngentu. Import cukru przemysłowego - kontyngent nr 09.4380, którego limit we wcześniejszych sezonach opiewał na 400 tys. ton wynosi w sezonie 2012/2013 zaledwie 5,1 tys. ton, co należy tłumaczyć wysoką nadprodukcją cukru w UE i tym samym dużą podażą cukru na cele przemysłowe.


Tagi:
źródło: