P. Szajner: Mniejsza podaż napędza ceny cukru

Ceny cukru na krajowym rynku rosną pod wpływem oczekiwanej zniżki produkcji w kraju i na świecie – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

P. Szajner: Mniejsza podaż napędza ceny cukru

Ceny cukru

W sierpniu br. przeciętna cena cukru w opakowaniach jednokilogramowych wyniosła 2,14 zł/kg i była o 3,1% większa niż w lipcu. Cena zbytu cukru w workach 50 kg zwiększyła się w tym samym czasie o 4,9% 1,97 zł/kg. W odniesieniu do analogicznego okresu 2014 r. ceny zbytu cukru paczkowanego pozostały niezmienne, a ceny cukru workowanego są większe o 15,7%.

 

W handlu detalicznym ceny również się zwiększają, gdyż przeciętna cena wyniosła do 2,29 zł/kg i była o 4,6% wyższa niż przed miesiącem, ale o 0,4% mniejsza niż przed rokiem.

 

Według informacji podanych przez eksperta IERiGŻ, na globalnym rynku we wrześniu br. zarysowała się lekka tendencja zwyżkowa cen cukru. Światowe ceny cukru białego zwiększyły się do 351 USD/t w stosunku do 343 USD/t przed miesiącem.

 

W tym samym czasie globalne ceny cukru surowego wzrosły do 250 USD/t w porównaniu 235 USD/t w sierpniu br. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że w drugiej połowie 2015 r. możliwa jest zwyżka cen cukru białego do 370 USD/t i cukru surowego do 270 USD/ t.

 

Powodem zwyżki cen jest spodziewany spadek światowej produkcji, która może wynieść 176 mln ton w ekwiwalencie cukru surowego i będzie o 8,2 mln ton niższa niż przed rokiem.



Tagi:
źródło: