Ceny serów w Polsce (19-25.05.2014)

W dniach od 19 do 25 maja 2014 roku wzrosły w Polsce ceny serów typu: cheddar, ementaler, feta, pleśniowych i serków wiejskich wobec notowań sprzed tygodnia. Jednocześnie spadły ceny serów: edamski, gouda, podlaski, zamojski, morski, mozzarella i twarogów.

Ceny serów w Polsce (19-25.05.2014)
Ceny serów w okresie od 19 do 25 maja 2014 roku:

a) typu Edamski
  • cena – 14,43 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%
b) typu Gouda
  • cena – 13,77 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%
c) typu Cheddar
  • cena – 15,14 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,6%
d) typu Ementaler
  • cena – 16,71 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 13,65 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,62 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
g) typu Feta
  • cena – 10,24 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
h) pleśniowe
  • cena – 20,55 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,5%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,60 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,61 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%
     


Tagi:
źródło: