Ceny serów w Polsce (21-27.10.2013.)

W dniach od 21 do 27 października 2013 roku zaobserwowano w Polsce wzrost cen serów typu Gouda, Ementaler, Mozzarella, pleśniowych i twarogów w relacji tygodniowej. Spadki natomiast zanotowano w przypadku serów: Edamski, Cheddar, Podlaski, Zamojski, Morski, Feta oraz serków wiejskich.

Ceny serów w Polsce (21-27.10.2013.)
Ceny serów w okresie od 21 do 27 października 2013 roku:
 
a) typu Edamski
  • cena – 15,72 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%
b) typu Gouda
  • cena – 16,19 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
c) typu Cheddar
  • cena – 14,34 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%
d) typu Ementaler
  • cena – 16,92 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 15,76 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,25 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
g) typu Feta
  • cena – 10,24 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
h) pleśniowe
  • cena – 21,26 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,63 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,16 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym –  spadek o 0,3%


Tagi:
źródło: